Σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, μετακομίζουν πολλοί Αμερικανοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ακριβό κόστος διαβίωσης στην πατρίδα τους. Οι απαγορευτικές τιμές για την αγορά κατοικιών, το ισχυρό δολάριο και η πολιτική πόλωση συνέβαλαν στην δημιουργία του φαινομένου, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το πρακτορείο «Bloomberg».
Ένα κύμα Αμερικανών μετεγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Δεν δίστασαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό για να βρεθούν μακριά από το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις διογκούμενες τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.
Για την εταιρεία «Sotheby’ s International Realty», η οποία διαχειρίζεται τις πωλήσεις μερικών από των πιο ακριβών ακινήτων στον κόσμο και αναλύει την εικόνα της αγοράς διεθνώς με βάση τις τάσεις που διαμορφώνονται μετά την πανδημία, τα αιτήματα των Αμερικανών που επιθυμούσαν να μετακομίσουν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με το 2021.
Στη Γαλλία και την Ιταλία, η ζήτηση των Αμερικανών που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στις δύο χώρες είναι η υψηλότερη των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τον Τζακ Χάρις, ειδικό στον τομέα των ακινήτων «Knight Frank».
Σημειώνεται ότι, το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι Αμερικανοί εκπροσωπούσαν το 12% των εσόδων της Ιταλίας, σύμφωνα με την εταιρεία Sotheby’s. Την ίδια περίοδο, πριν από ένα χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 5%.
Οι συνταξιούχοι και οι εύποροι Αμερικανοί είναι παραδοσιακά οι κύριοι αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη. Όμως, η σχετικά φθηνή στέγη, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, αλλά και η εφαρμογή της τηλεργασίας από πολλές εταιρείες, έχουν κάνει τη γηραιά ήπειρο ακόμα πιο δελεαστική για ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι νεότερης ηλικίας.
Την ίδια ώρα, τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ όπως και πολιτικό κλίμα πόλωσης οδηγούν τους Αμερικανούς να αναζητήσουν έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής.
Για την 40χρονη Στέφανι Συνκλέρ , κάτοικο της Ατλάντα, η αγορά ενός σπιτιού στην Ιταλία ήταν όνειρο ζωής που τελικά έγινε πραγματικότητα τον Απρίλιο. Αγόρασε δύο ακίνητα έναντι 60 χιλιάδων ευρώ. «Δεν θα κοίταζα ποτέ να αγοράσω σπίτι στην Ιταλία αν η αγορά στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο τρελή», δήλωσε η Ιταλίδα που ασχολείται με τον χώρο της τέχνης.
Στις 30 Ιουνίου, η μέση τιμή ενός σπιτιού στην Ατλάντα έφθανε τα 404.575 δολάρια, αυξημένη κατά 19% από το προηγούμενο έτος, ενώ ένα ακίνητο 74 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Παλέρμο της Σικελίας κόστιζε 86.560 ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις πλατφόρμες ακινήτων «Zillow και Idealista».
«Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης έχει κάνει πιο ακριβό τη διαμονή σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ από ό,τι στις ευρωπαϊκές πόλεις», επισημαίνει ο Mάικλ Βιτκόβσκι, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων μεταναστών «ECA International», με έδρα τις ΗΠΑ.
«Οι ακριβές τιμές των κατοικιών καθώς και το ισχυρό δολάριο όπως και και οι πολιτικές εντάσεις στις ΗΠΑ καθιστούν όλο και πιο γοητευτική την διαμονή στην Ευρώπη», προσθέτει.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.