Στη δημοσιότητα επανέρχεται με νέα δημοπρασία από τη Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 20 Νοεμβρίου, το περίφημο έργο «Comedian» του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan, γνωστό από το 2019 για την έντονη συζήτηση που προκάλεσε. 

Το έργο, που αποτελείται από μια μπανάνα και κολλητική ταινία, εκτιμάται να φτάσει το $1 εκατομμύριο έως $1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου.

Ο αγοραστής θα λάβει μια μπανάνα, ένα ρολό κολλητική ταινία, πιστοποιητικό αυθεντικότητας και οδηγίες για την εγκατάσταση. Αν και τα υλικά θα αντικαθίστανται με κάθε παρουσίαση, η έννοια της τέχνης του Cattelan παραμένει αναλλοίωτη, όπως σημειώνει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Το έργο, που αρχικά εκτέθηκε στην Art Basel Miami Beach το 2019 και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, έχει ήδη γίνει συλλεκτικό, ενώ αποτελείται από τρεις εκδόσεις, εκ των οποίων δύο έχουν αγοραστεί από ιδιώτες και η τρίτη έχει γίνει δωρεά στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Το 2019, ο Cattelan, σε συνεργασία με τη γκαλερί Perrotin, προκάλεσε αίσθηση στο κοινό και τους κριτικούς τέχνης με την τιμή των $120,000 για το έργο «Comedian». Η έννοια της «κονσεπτικής τέχνης» που εκφράζει ο Cattelan προκάλεσε έντονες συζητήσεις, καθώς υπονοεί την αμφισβήτηση της αξίας της ίδιας της τέχνης, παραπέμποντας σε κλασικά έργα όπως το «Fountain» του Marcel Duchamp.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον περιστατικό συνέβη το 2019, όταν ο καλλιτέχνης David Datuna απομάκρυνε τη μπανάνα από τον τοίχο, την ξεφλούδισε και την έφαγε, χαρακτηρίζοντας τη δράση του ως μια νέα μορφή καλλιτεχνικής παρέμβασης. Η εγκατάσταση τελικά αφαιρέθηκε για λόγους ασφαλείας, όμως όλες οι εκδόσεις του έργου πουλήθηκαν αμέσως.

Ο Maurizio Cattelan, γνωστός για τα σατιρικά έργα του, έχει επανειλημμένα περιγράψει το «Comedian» ως σχολιασμό για τις αξίες που αποδίδουμε στην τέχνη και την κοινωνία. «Δεν είναι αστείο,» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2021. «Πρόκειται για έναν στοχασμό για το τι εκτιμούμε».

Η δημοπρασία του έργου στη Sotheby’s αναμένεται να είναι μια ακόμη απόδειξη για το πώς η αξία της τέχνης ερμηνεύεται μέσα από τις αντιδράσεις του κοινού.

Ο David Galperin, επικεφαλής σύγχρονης τέχνης της Sotheby’s για τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι το έργο αποτελεί «ένα ατρόμητο δημιούργημα καθαρής ιδιοφυΐας» που συνδυάζει κριτική σκέψη και σάτιρα, ενώ προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να καθορίσει την αξία του.

Πριν από τη δημοπρασία, το έργο θα παρουσιαστεί σε διεθνή περιοδεία, με εκθέσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι, Τόκιο και Λος Άντζελες.

Οι περιοδείες:

29 Οκτωβρίου 2024 – Λονδίνο
30 Οκτωβρίου 2024 – Παρίσι
31 Οκτωβρίου 2024 – Μιλάνο
1 Νοεμβρίου 2024 – Χονγκ Κονγκ
4 Νοεμβρίου 2024 – Ντουμπάι
5 Νοεμβρίου 2024 – Ταϊπέι
6 Νοεμβρίου 2024 – Τόκιο
7 Νοεμβρίου 2024 – Λος Άντζελες
8-20 Νοεμβρίου 2024 – Νέα Υόρκη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!