Αρχαιολόγοι στη Δανία βρήκαν σε ανασκαφή 50 ασυνήθιστα καλά διατηρημένους σκελετούς των Βίκινγκς που αναμένουν ότι θα βοηθήσουν να χυθεί φως στη ζωή των σκανδιναβικών λαών που είναι περισσότερο γνωστοί για τα ναυτικά τους κατορθώματα κατά τον Μεσαίωνα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι σκελετοί, που ανακαλύφθηκαν κοντά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, την Οντένσε, διατηρήθηκαν ανέπαφοι λόγω της υψηλής στάθμης του νερού και των ευνοϊκών εδαφικών συνθηκών που εμπόδισαν την αποσύνθεσή τους, σύμφωνα με τον Μάικλ Μπόρε Λούντοε, επικεφαλής της ανασκαφής από το Μουσείο της Οντένσε.
«Κανονικά, όταν ανασκάπτουμε τάφους Βίκινγκς, θα ήμασταν τυχεροί αν είχαν απομείνει δύο δόντια στον τάφο εκτός από τα κειμήλια. Αλλά εδώ έχουμε τους σκελετούς πλήρως διατηρημένους», δήλωσε ο Λούντοε.
«Οι σκελετοί είναι τόσο εκπληκτικοί. Είναι τόσο καλά διατηρημένοι. Υπάρχουν πέντε δάχτυλα χεριού, πέντε δάχτυλα του ποδιού. Και αυτό ανοίγει ένα σύνολο νέων δυνατοτήτων για ανακαλύψεις», είπε.
Σπάνια αντικείμενα όπως μαχαίρια, γυάλινα μαργαριτάρια και καρφίτσες που χρονολογούνται μεταξύ του έτους 850 και 970 βρέθηκαν επίσης στην ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε πριν από έξι μήνες.
Ο Λούντοε δήλωσε ότι τα κειμήλια των τάφων δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν μέλη μιας μικρής κοινότητας αγροτών, αν και μια γυναίκα με υψηλότερο κύρος θάφτηκε με ένα ασημένιο διακοσμημένο μαχαίρι και ένα κομμάτι γυαλί που ήταν σπάνιο στην εποχή των Βίκινγκς.
Οι αρχαιολόγοι πήραν δείγματα χώματος για να αναζητήσουν γύρη ώστε να προσδιορίσουν σε ποια εποχή θάφτηκε το άτομο και τι υφάσματα φορούσε.
Η ακτινογραφία ενός εδαφικού τεμαχίου από την περιοχή αποκάλυψε μια οβάλ καρφίτσα, ένα εμβληματικό κόσμημα της εποχής των Βίκινγκς που σχετίζεται με γυναικεία ενδύματα, καλυμμένο με ξύλο και ανθρώπινα υπολείμματα.
Στο πίσω μέρος μιας άλλης καρφίτσας με στολίδια συγκεκριμένης περιόδου, ορυκτοποιημένα θραύσματα υφασμάτων παρείχαν στοιχεία για τον τύπο του ενδύματος που φορούσαν στην εποχή των Βίκινγκς, δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.
Οι περισσότεροι σκελετοί έχουν αφαιρεθεί από τους τάφους και έχουν συσκευαστεί σε χαρτόκουτα στο μουσείο για να στεγνώσουν πριν από την εξέταση και τον τελικό καθαρισμό.