Ένα από τα παλαιότερα αλλά και πιο εντυπωσιακά πηγάδια της Ινδίας βρίσκεται στο χωριό Abhaneri της πολιτείας Rajastan.
Ο λόγος για το Chand Baori, το βάθος του οποίου ανέρχεται στα 30 μέτρα, ενώ αποτελείται από 13 ορόφους.
Η αρχιτεκτονική του πηγαδιού προκαλεί θαυμασμό ακόμα και σήμερα, κυρίως για την απαράμιλλη συμμετρία, με την οποία έχουν κατασκευαστεί τα 3.500 στενά σκαλοπάτια που οδηγούν στον πυθμένα.
Το γεωμετρικό σχήμα του πηγαδιού διαφέρει από τα κοινά πηγάδια και παραπέμπει σε ανεστραμμένη πυραμίδα, καθώς τα σκαλοπάτια εξασφάλιζαν στους αρχαίους κατοίκους της περιοχής την πρόσβαση καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, αλλά και την κατάβαση απ’ όλες τις πλευρές του.
Καθώς στην ινδική πολιτεία υπήρχε μεγάλη ξηρασία, ο βασιλιάς Chanda της δυναστείας Nikumbha αποφάσισε την κατασκευή του συγκεκριμένου πηγαδιού κατά τον 8ο και 9ο αιώνα, ως μια τεράστια δεξαμενή που λειτουργούσε ως δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης της τότε εποχής.
Κατά συνέπεια, το μεγάλο «άνοιγμα» του πηγαδιού στην κορυφή του είχε ως αποκλειστικό στόχο την συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας νερού μέσω της βροχής. Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι επισκέπτονταν το πηγάδι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να ανακουφιστούν από την καυτή ζέστη της ερήμου.
Μάλιστα, ο σχεδιασμός του πυθμένα λειτουργούσε ως ένα φυσικό σημείο δροσιάς και ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες.
Επιπρόσθετα, δεκάδες αντίστοιχα πηγάδια της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου και του Chand Baori, έπαιζαν και σημαντικό ρόλο σε θρησκευτικές τελετουργίες, δεδομένου ότι έχουν ανακαλυφθεί αρκετά γλυπτά στους παρακείμενους ναούς.
Κατά την σημερινή εποχή το νερό στο πηγάδι δεν είναι πόσιμο, ωστόσο, στο σημείο συρρέουν χιλιάδες τουρίστες απ΄όλο τον κόσμο, ώστε να θαυμάσουν την ευρηματικότητα των αρχαίων Ινδών αρχιτεκτόνων και να μάθουν την πλούσια ιστορία του.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πηγάδι έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες, κυρίως από την Ινδία, ενώ αποτέλεσε έμπνευση και για το Χόλιγουντ, καθώς στην ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης : H επιστροφή» με τον Κρίστιαν Μπέιλ η παραγωγή δημιούργησε ένα αντίστοιχο σκηνικό.