Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την ΕΕ για τη συμμαχία AUKUS η οποία έθεσε το Παρίσι εκτός παιχνδιού. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε, με τη σειρά του, απερίφραστα τη νέα συμμαχία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, AUKUS, στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού.
«Αυτό που αποφασίστηκε και ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση προκαλεί σύγχυση και είναι απογοητευτική όχι μόνο για τη Γαλλία», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός πριν από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκφραστεί πολύ επιφυλακτικά για τη συμμαχία αυτή. Ο Μάας έγινε τώρα σαφέστερος στη Νέα Υόρκη: «Αυτό που βλέπουμε έκανε πολλά πράγματα δυσκολότερα. Και φοβάμαι ότι θα παραμείνουν δύσκολα για κάποιο διάστημα. Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά τον θυμό των Γάλλων φίλων μας», δήλωσε ο πολιτικός του SPD.
«Δεν βλέπω κάποια νέα σκλήρυνση στη σχέση με τις ΗΠΑ. Αλλά ποτέ δεν είχα αυταπάτες ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Θα πρέπει τώρα να σκεφτεί κανείς στην Ευρώπη πώς να επιτύχει περισσότερη κυριαρχία. Θα εξαρτηθεί τελικά από εμάς στην Ευρώπη, αν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση ή όχι», πρόσθεσε.
Η «κρίση των υποβρυχίων» απειλεί το συνέδριο ΗΠΑ – ΕΕ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία
Η κρίση των υποβρυχίων ανάμεσα στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία απειλεί τη διεξαγωγή την ερχόμενη εβοδμάδα ενός νεου αμερικανο-ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα πρέπει να συντονίσει τις πολιτικες των δύο μερών στον τομέα των τεχνολογιών και του εμπορίου, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.
«Μια ημερομηνία είχε προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την πρώτη συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (EU-US Trade and Technology Council, TTC). Αναλύουμε τον αντίκτυπο της AUKUS (σ.σ.: η στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα) στην ημερομηνία αυτή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.
Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του TTC ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.
Πυρά ΕΕ κατά ΗΠΑ – «Σαφής η έλλειψη διαφάνειας και εμπιστοσύνης»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατήγγειλε, νωρίτερα, την «έλλειψη εμπιστοσύνης» και την «αδιαφάνεια» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, στην κρίση των υποβρυχίων που τις έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον ώστε «να προσπαθήσει να καταλάβει καλύτερα ποιες είναι οι προθέσεις των ΗΠΑ» πίσω από την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, «επειδή είναι ακατανόητο», είπε ο Μισέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Οι στοιχειώδεις αρχές μεταξύ συμμάχων είναι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη, αυτά πάνε μαζί. Και εδώ, τι βλέπουμε; Μια σαφή έλλειψη διαφάνειας, εμπιστοσύνης», τόνισε.
Η ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου, της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου εξόργισε τη Γαλλία, η οποία απώλεσε μια τεράστιας οικονομικής αξίας σύμβαση για την προμήθεια υποβρυχίων στην Καμπέρα. Οι Ευρωπαίοι έμειναν με την αίσθηση ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τους αγνόησε, όπως έκανε και ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.
Υπό τον Τραμπ «ήταν τουλάχιστον σαφές, από τον τόνο, την ουσία, τη διατύπωση, ότι η ΕΕ δεν ήταν εταίρος, δεν ήταν αναντικατάστατος σύμμαχος», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.
Η κατάσταση αυτή συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης των ικανοτήτων δράσης και άμυνας της Ευρώπης, συνέχισε. «Πρέπει να αναπτύξουμε την ικανότητα δράσης μας, όχι σε βάρος των συμμάχων μας αλλά επειδή αν είμαστε πιο δυνατοί, πιο ισχυροί, και οι συμμαχίες μας θα είναι πιο ισχυρές», εξήγησε. Αν η Κίνα είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, τότε η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να επιλέξει «να ενισχύσει τη διατλαντική σχέση» και όχι να την αποδυναμώσει, κατέληξε.