Με σαφή μηνύματα στην Κίνα για μια σειρά ζητημάτων, ο Νίκολας Μπερνς βρέθηκε την Τετάρτη ενώπιον της Γερουσίας και πέρασε από ακρόαση, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για να γίνει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πρόταση του Τζο Μπάιντεν.
Αρχικά, ο Μπερνς υποστήριξε πως αν τελικά επιλεγεί για τον ρόλο του Πρέσβη στο Πεκίνο, θα βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει μια στρατηγική «τόσο ανταγωνισμού όσο και συνεργασίας» με το Πεκίνο, την οποία χαρακτήρισε σαν «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση του 21ου αιώνα».
Ο 65χρονος παλιός πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα (από το 1997 ως το 2001) και πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από το 2001 ως το 2005, τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας πως η γενοκτονία στη Σιντζιάνγκ, οι καταχρήσεις στο Θιβέτ και το bullying στην Ταϊβάν απο την Κίνα «πρέπει να σταματήσουν». Σημειώνεται πως οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει «γενοκτονία» όσα εφαρμόζουν οι Κινέζοι στους Ουιγούρους στην περιοχή Σιντζιάνγκ, όρο που το Πεκίνο απορρίπτει.
Στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, ο Μπερνς υποστήριξε πως «το Πεκίνο εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς κανόνες σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων και εργαζομένων, εκφοβίζει τους γείτονές του και ‘καταπνίγει’ τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κορωνοϊού, ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσινγκτον οφείλει να πιέσει περισσότερο το Πεκίνο, ώστε να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβη και πώς ξεκίνησε η πανδημία.
Ο Μπερνς εξέφρασε, ακόμα, τον προβληματισμό του σχετικά με τις κινεζικές προθέσεις σε θέματα όπως η τεχνολογία 5G και προειδοποίησε ότι «ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί για την πυρηνική ανάπτυξη του Πεκίνου».
«Το Πεκίνο ισυρίζεται ότι η Ανατολή ενισχύεται και η Δύση παρακμάζει», είπε ο Μπερνς. «Είμαι σίγουρος για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αναφέροντας το στρατιωτικό και εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ ως πλεονεκτήματα έναντι της Κίνας
Ταυτόχρονα, πάντως, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να υπερεκτιμήσουν την ισχύ της Κίνας. «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι Ολυμπιακή δύναμη. Είναι μια χώρα εξαιρετικής δύναμης, αλλά έχει επίσης σημαντικές αδυναμίες και προκλήσεις, δημογραφικά, οικονομικά και πολιτικά» είπε.
Η υποψηφιότητα του κ. Μπερνς προκάλεσε κάποιες θετικές αντιδράσεις στην Κίνα, η οποία διαμαρτύρεται για την «επιθετική στάση» της Ουάσινγκτον απέναντι της τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν θετική διάθεση στην υποψηφιότητά του για την πρεσβεία στο Πεκίνο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.