Για την προσπάθεια ανάπτυξης στρατιωτικών βάσεων στην Κεντρική Ασία προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούνιο στη Γενεύη, υπό το φως των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
«Προβλέψαμε τι θα συνέβαινε. Ο πρόεδρος (Πούτιν) είπε στον Μπάιντεν όταν συναντήθηκαν στη Γενεύη τον Ιούνιο: “Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην προσπάθειά σας να συμφωνήσετε με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας για την ανάπτυξη στρατιωτικής υποδομής στο έδαφός τους, προκειμένου να πραγματοποιούνται επιδρομές στο έδαφος του Αφγανιστάν εάν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24.
Παράλληλα, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν παρόμοιες προτάσεις όχι μόνο στους γείτονες του Αφγανιστάν στην Κεντρική Ασία, αλλά και σε άλλες χώρες.
«Έκαναν τέτοιες εκκλήσεις και στους Πακιστανούς και εκείνοι αρνήθηκαν. Το Ουζμπεκιστάν δήλωσε δημοσίως ότι το Σύνταγμά του δεν προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός του και το Κιργιστάν ανακοίνωσε μέσω του προέδρου του ότι δεν το επιθυμεί», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο διπλωμάτη, οι χώρες της Δύσης ασκούν επίσης πίεση στους γείτονες του Αφγανιστάν να δεχτούν παράνομους μετανάστες, ωστόσο οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι έτοιμες να δημιουργήσουν κέντρα αλλοδαπών μόνο με εγγυήσεις ότι θα απομακρυνθούν αργότερα.
«Οι πρόσφυγες είναι η δεύτερη πτυχή που εξετάζεται πλέον πιο σοβαρά. Πρώτον, πολλοί από αυτούς μόλις έσπευσαν μόνοι τους στην Κεντρική Ασία, ωστόσο οι χώρες τούς αντιμετωπίζουν διαφορετικά, καθώς συνεχίζουν την προσπάθειά τους να προστατευτούν από αυτές τις ροές με κάθε δυνατό τρόπο. Αλλά, για παράδειγμα, στο Ουζμπεκιστάν, διατέθηκαν ειδικές εγκαταστάσεις (στους πρόσφυγες) ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο, από όπου στέλνονται σε άλλα κράτη και δεν τους επιτρέπεται να περάσουν σε άλλες περιοχές της χώρας. Κατά τη γνώμη μου, οι γείτονές μας, οι Τατζίκοι ακολουθούν τον ίδιο δρόμο», διευκρίνισε ο Λαβρόφ, καταλήγοντας:
«Δέχονται πιέσεις να δεχτούν πρόσφυγες. Θέλουν να σχηματίσουν κέντρα υποδοχής με σαφείς εγγυήσεις ότι αυτοί οι πρόσφυγες θα απομακρυνθούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα».