Το ελληνικό μοντέλο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, μετά και τα αποτελέσματα που έχει φέρει ειδικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, φαίνεται πως σκέφτεται να εφαρμόσει η Μεγάλη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, το μοντέλο που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα επί υπουργίας του Νότη Μηταράκη στο χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αποδώσει και η υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ ετοιμάζει έναν σχεδιασμό που θα αφορά στους αιτούντες άσυλο οι οποίοι και θα πρέπει να υπακούουν σε αυστηρούς κανόνες και να βρίσκονται νέα κέντρα ή να αντιμετωπίσουν την απόρριψη των αιτήσεών τους.

Λέγεται, όπως μεταδίδει επίσης και η βρετανική Mirror ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε εντυπωσιαστεί με τα κέντρα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου οι μετανάστες τέθηκαν υπό αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας και αντιμετώπιζαν συνήθεις ελέγχους στις μετακινήσεις τους. Η κυρία Πατέλ φέρεται να επαίνεσε την «πολύ διαφορετική» προσέγγιση που υιοθέτησε η Ελλάδα απέναντι στη μεταναστευτική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης της διαδικασίας ασύλου προκειμένου να επιταχυνθεί και να εξοικονομηθεί γραφειοκρατία.

Περισσότεροι από 24.700 άνθρωποι έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος αφού διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη – σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι πέρυσι. Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης που επικαλείται η Telegraph σημειώνει ότι αν οι μετανάστες παραβιάσουν τους κανόνες βάσει των νέων σχεδίων, το αίτημά τους για άσυλο μπορεί να επηρεαστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μερικά σχέδια που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, όπως η χρήση γιγάντιων μηχανών κυμάτων για την αποτροπή διελεύσεων μεταναστών, δίχτυα για παγίδευση πλοίων και πλωτοί τοίχοι στη θάλασσα, αλλά «δεν εξετάστηκαν ποτέ», είπε ο Dan O’Mahoney, ο Διοικητής του Clandestine Channel Threat Commander του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιτροπή Επιλογής Υποθέσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας σχετικά με την ιδέα της κυματικής μηχανής: «Νομίζω ότι είναι μια παράξενη ιδέα».