Ο Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι είναι Ουκρανός αναλυτής και σχολίασε τη δήλωση του Ζελένσκι σχετικά με πιθανή άρση της συμφωνίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δηλαδή με λίγα λόγια να αποκτήσει η Ουκρανία εκ νέου πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έπεσε σε πολιτική παγίδα, κάτι που εξηγεί τη δήλωσή του για πιθανή αποχώρηση από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης (που προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο), δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vzglyad» ο Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών και Συγκρούσεων του Κιέβου.
Ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει το Σάββατο, την πρόθεσή του να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για το Μνημόνιο της Βουδαπέστης.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, εάν η Σύνοδος Κορυφής των χωρών που υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν πραγματοποιηθεί ή δεν παράσχει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας, τότε οι ουκρανικές Αρχές, δεν θα αναγνωρίσουν τη συμφωνία και θα τη θεωρήσουν άκυρη.
«Αυτή είναι η ομιλία ενός φοβισμένου ατόμου και γενικά μπορούμε να τον κατανοήσουμε. Από τη μια πλευρά, ο Ζελένσκι αναγκάζεται να είναι ο πρωτοστάτης στον αγώνα του περιορισμού της Ρωσίας και από την άλλη, κανένας δεν πρόκειται να τον υπερασπιστεί» υποστήριξε ο Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι.
Σημείωσε ότι ο Ουκρανός ηγέτης έκανε αυτή τη δήλωση με φόντο το αίτημα προς τη Δύση να δώσει στο Κίεβο «χρήματα χωρίς όρους».
Τόνισε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να λύσει ορισμένα πολιτικά προβλήματα, αλλάζοντας την προσέγγιση για την επίλυση της κρίσης στο Ντονμπάς.
Για να το κάνει αυτό, πρόσθεσε ο ειδικός, ο Ζελένσκι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους του Ντονμπάς.
«Πιστεύω, όμως, ότι οι Αμερικανοί τού απαγόρευσαν αυστηρά να κάνει ένα τέτοιο βήμα, απειλώντας να σταματήσουν τη χρηματοδότηση. Άρα, ο Ουκρανός ηγέτης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και αν τον αντιμετώπιζα διαφορετικά, θα μπορούσα ακόμη και να συμπάσχω μαζί του» κατέληξε ο Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι.