Ως «δεδομένη» χαρακτήρισε την πώληση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στην Άγκυρα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία που ξεκίνησε σήμερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για ενα ευρύ πλαισιο θεμάτων στα οποία όμως θα κυριαρχήσουν οι S-400 και η κατάσταση σε Συρία και Β.Ιράκ, ιδιαίτερα μετά το κουρδικό δημοψήφισμα. .

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ ένα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Συρία.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ιδιαίτερα, ότι η επίσκεψη του Πούτιν στην Άγκυρα έχει αποκλειστικά ρεαλιστικούς στόχους.

«Η Ρωσία και η Τουρκία είναι χώρες που συνεργάζονται πολύ στενά, είτε αυτό αφορά εμπορική και οικονομική συνεργασία, είτε την συνεργασία στο στρατιωτικό (S-400) και τεχνολογικό τομέα, είτε τον τομέα του πολιτισμού, ή στην υλοποίηση μακρόπνοων έργων» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «είναι χώρες που συνεργάζονται σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εγγυήσεις της περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της Συρίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης οι δύο ηγέτες «σε όλα αυτά τα ζητήματα θα συγχρονίσουν τα ρολόγια τους».

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι επίσης η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream όπως και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία «Ακούγιου».

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα του κουρδικού δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας στην περιοχή του βόρειου Ιράκ.

Επίσης στην ατζέντα των δυο ηγετών θα συμπεριληφθούν και οι S-400 που η Άγκυρα έχει δηλώσει πως πρόκειται να προμηθευτεί απο την Ρωσία.

Η τουρκική πλευρά μάλιστα επιβεβαίωσε ότι έχει καταθέσει την προκαταβολή με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει αυτήν την συμφωνία».

«Η συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας ακολουθεί τις αυστηρές διεθνείς συμφωνίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο και σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται εναντίον κάποιας τρίτης χώρας», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Αυτή η διαπραγμάτευση σηματοδοτεί μια στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα και μια διεύρυνση της διαμάχης με τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ οι οποίοι έχουν επικρίνει την συμφωνία υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό σύστημα θα είναι μη συμβατό με εκείνο του ΝΑΤΟ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!