Στα εγκαίνια ενός καινούργιου μνημείου, του «Τείχους της Λύπης» εις μνήμην των πολιτικών διώξεων του παρελθόντος, έδωσε το παρόν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μάλιστα, ο ίδιος δεν δίστασε να εκφράσει την άποψη πως οι πολιτικές διώξεις του παρελθόντος, δηλαδή κατά κύριο λόγο επί Σοβιετικής Ένωσης, ούτε δικαιολογούνται, ούτε και ξεχνιούνται.
Αναφερόμενος μάλιστα στο παρελθόν αυτό των πολιτικών διώξεων, υπονοώντας σαφώς ότι οι πλέον εκτεταμένες διώξεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο του Στάλιν, είπε ότι κατά τις περιόδους εκείνες, με βάση τα ιστορικά γεγονότα, «στον καθένα μπορούσαν να προσάψουν χαλκευμένες και εντελώς παράλογες κατηγορίες, εκατομμύρια άνθρωποι χαρακτηρίζονταν εχθροί του λαού, εκτελέσθηκαν ή έμειναν ανάπηροι, έζησαν τα μαρτύρια των φυλακών ή των στρατοπέδων ή των εξοριών».
«Αυτό το φοβερό παρελθόν δεν μπορούμε να το διαγράψουμε από την εθνική μας μνήμη και πολύ περισσότερο δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να το δικαιολογήσουμε. Ούτε να πούμε ότι έγιναν για το λεγόμενο καλό του λαού» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Πούτιν, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «ομαδικοί τάφοι με θύματα των διώξεων υπάρχουν αρκετοί στη Ρωσία» που μπορεί να τους επισκεφθεί κανείς «για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία γι αυτά τα εγκλήματα».
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο «οι πολιτικές διώξεις υπήρξαν τραγωδία για όλο τον λαό μας, για ολόκληρη την κοινωνία, ένα σκληρό πλήγμα για τον λαό μας, τις ρίζες του, την κουλτούρα του και την αυτογνωσία του». «Τις συνέπειες αυτού του πλήγματος τις νοιώθουμε μέχρι σήμερα, γι’ αυτό χρέος μας είναι να μην το ξεχάσουμε», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η ίδια η μνήμη, η σαφής και κατηγορηματική θέση σε σχέση με αυτά τα θλιβερά γεγονότα αποτελούν ισχυρό αναστολέα ώστε να μην επαναληφθούν και πάλι».
Το «τείχος της Λύπης», που έχει μήκος 30 μέτρων και συνιστά ένα σύμπλεγμα προσώπων και ανθρώπινων φιγούρων που περιπλέκονται μεταξύ τους, βρίσκεται επί της λεωφόρου Αντρέι Σάχαροφ και είναι έργο του διάσημου ρώσου γλύπτη Γκεόργκι Φραγνκουλιάν.