Διπλωματικό επεισόδιο από την φωτογράφιση του Αμερικανού πρεσβευτή με εικόνα-μοντάζ που «σβήνει» το τέμενος Αλ Ακσά δημιουργήθηκε χθες στο Ισραήλ.
Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από το φωτομοντάζ, το οποίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη ημέρα στον πρεσβευτή Ντέιβιντ Φρίντμαν, στο οποίο οι ιεροί μουσουλμανικοί τόποι της Ιερουσαλήμ έχουν εξαφανιστεί και στη θέση τους εμφανίζεται ένας εβραϊκός ναός.
Ο Φρίντμαν φωτογραφήθηκε χθες, χαμογελαστός, κοντά σε μια αεροφωτογραφία της Ιερουσαλήμ η οποία όμως είχε υποστεί φωτοσόπ
Στη φωτογραφία, ο Θόλος του Βράχου και το τέμενος αλ-Άκσα, στην Πλατεία των Τεμενών, έχουν εξαφανιστεί αφήνοντας τη θέση τους σε έναν εβραϊκό ναό που έχει αποκατασταθεί, υπονοώντας έτσι ότι πρόκειται για τον Τρίτο Ναό του Σολομώντα.
Αποτελεί υπέρτατη προσβολή για τους μουσουλμάνους καθώς το τέμενος του Αλ Ακσά θεωρείται ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ.
Όσο για το Ναό του Σολομώντα επαναφέρει στο μυαλό πολλών την… Αποκάλυψη του Ιωάννη.
Η αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε την αποδοκιμασία της και δήλωσε πως όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του διπλωμάτη.
Η Πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ, αλλά είναι επίσης ένας ιερός τόπος για τους Εβραίους –υπό την επωνυμία Όρος του Ναού– καθώς στο σημείο αυτό υψωνόταν ο ναός τον οποίο κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το έτος 70.
Το σημείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967 με τον πόλεμο των Έξι Ημερών, και βρίσκεται στην καρδιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Για ιστορικούς λόγους, είναι υπό την κηδεμονία της Ιορδανίας, όμως όλες οι είσοδοι ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Μια μειονότητα Εβραίων διεκδικεί την κυριαρχία του σημείου και δραστηριοποιούνται υπέρ της ανακατασκευής του ναού. Ενδεχόμενη αμερικανική υποστήριξη θα προκαλέσει αληθινή σύρραξη
«Ο πρεσβευτής Φρίντμαν δεν γνώριζε τι έδειχνε η εικόνα που παρουσιάστηκε μπροστά του όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, «είναι πολύ απογοητευμένος». «Η αμερικανική πολιτική είναι απολύτως ξεκάθαρη: υποστηρίζουμε το στάτους κβο».
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην οργάνωση Ahiya στην Μπνέι Μπρακ (κέντρο), που βοηθά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
«Ζητάμε συγγνώμη από τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ και την πρεσβεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ahiya.
«Ένα μέλος του προσωπικού της οργάνωσης παρουσίασε τη φωτογραφία στον πρεσβευτή εν αγνοία της οργάνωσης, της πρεσβείας και του πρεσβευτή. Λυπούμαστε που μια ευτελής πολιτική χειρονομία αμαύρωσε αυτό το γεγονός», ανέφερε.
Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από δέκα ημέρες μετά τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η μεταφορά της πρεσβείας προκάλεσε την απογοήτευση των Παλαιστινίων που βλέπουν σε αυτήν την άρνηση των διεκδικήσεών τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στο περιστατικό εμπλέκεται επίσης ένα πρόσωπο που δεν είναι καθόλου αρεστό στην παλαιστινιακή διοίκηση, ο πρεσβευτής Φρίντμαν, Εβραίος στο θρήσκευμα, τον οποίο κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι υποστηρίζει τον εποικισμό και ότι είναι ένθερμος συνήγορος των ισραηλινών συμφερόντων.
Ενώ το σημείο είναι για τους μουσουλμάνους τόπος λατρείας όπου έρχονται για να προσευχηθούν χιλιάδες πιστοί κάθε εβδομάδα, οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να το επισκέπτονται μόνο συγκεκριμένες ώρες, αλλά απαγορεύεται να προσεύχονται εκεί.
Να προσθέσουμε ότι και πολλοί «θερμοί» χριστιανικοί κύκλοι θεωρούν την ανέγερση του Τρίτου Ναού ως αρχή γεγονότων πολύ σημαντικών και βίαιων για την Ανθρωπότητα.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τον λεγόμενο Τρίτο Ναό; Για να γίνει κατανοητό πρέπει να υπάρξει μια μικρή ιστορική αναδρομή
Το όρος του Ναού ή Χαράμ αλ-Σαρίφ (εβραϊκά: הַר הַבַּיִת, Χαρ χαΜπάγιτ, ή הַר הַמוריה, Χαρ χαΜόρια, αραβικά: الحرم القدسي الشريف, αλ-χαράμ αλ κουντσί ασ-σαρίφ ή πιο απλά χαράμ αλ-σαρίφ, κυριολεκτικά: ευγενές βουνό) είναι ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ.
Το βουνό είναι σημαντικός θρησκευτικός χώρος για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους. Οι μελετητές της Βίβλου το έχουν ταυτίσει με δύο βουνά, το όρος Μοριά, όπου ο Αβραάμ έδεσε τον Ισαάκ για τον θυσιάσει, και το όρος Σιόν, όπου βρισκόταν το οχυρό των Ιεβουσαίων.
Στον Ιουδαϊσμό, το βουνό θεωρείται ως το μέρος το οποίο διάλεξε ο Θεός για να αναπαυθεί η θεϊκή παρουσία. Σύμφωνα με τη βίβλο είναι το μέρος στο οποίο βρίσκονταν οι δύο ιουδαϊκοί ναοί, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για την εκείθε παρουσία του πρώτου ναού. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ο πρώτος ναός κατασκευάστηκε από τον Σολομώντα το 957 Π.Κ.Χ. και καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους το 586 Π.Κ.Χ.
Ο δεύτερος ναός κατασκευάστηκε το 516 Π.Κ.Χ. από τον Ζοροβάβελ και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 Κ.Χ.. Σήμερα διακρίνονται σημεία από τα ερείπια του Ιουδαϊκού ναού, όπου έχουν χτιστεί τα τωρινά Ισλαμικά τεμένη. Κατά την περίοδο του δεύτερου ναού ήταν το οικονομικό κέντρο της πόλης. Επίσης, η παράδοση αναφέρει ότι θα κατασκευαστεί και τρίτος ναός. Το βουνό είναι ο πιο ιερός τόπος στον Ιουδαϊσμό και το μέρος στο οποίο στρέφονται οι Εβραίοι όταν προσεύχονται.
Εξαιτίας της ιερότητάς του πολλοί Εβραίοι δεν περπατούν επάνω στο βουνό, από φόβο μην εισέλθουν εκεί που βρίσκονταν τα άδυτα των αδύτων, όπου σύμφωνα με τον ραβινικό νόμο, βρίσκεται η θεϊκή παρουσία.