Για πρώτη φορά μετά το 1983 και μετά από μία περιπέτεια πολλών χρόνων με το ΔΝΤ που δεν φαίνεται να τελείωσε, οι ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής εξουσιοδοτήθηκαν να επεμβαίνουν ξανά στην πολιτική ζωή της χώρας εάν θεωρείται πως είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίζονται απειλές για την εσωτερική ασφάλεια με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.
Το μέτρο θα εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής στην αντιμετώπιση «των παγκόσμιων απειλών του 21ου αιώνα», αποφάσισε η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι και θα επιτρέψει στον Στρατό να συμμετέχει σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών.
Στον στρατό θα ανατεθεί επίσης η φύλαξη εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας, όπως πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, αλλά και να εγγυάται την ασφάλεια των συνόρων της χώρας.
Η μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση Μάκρι όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις στην Αργεντινή, όπου 30.000 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν»
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο ρόλος του Στρατού της Αργεντινής είχε αποφασιστεί να περιοριστεί στην υπεράσπιση της χώρας στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από ξένο κράτος.
Τώρα αναγκάζονται να αλλάξουν πολιτική: Το ΔΝΤ είναι πάλι προ των πυλών της χώρας που κατέστρεψε το 1999 και η κοινωνική αναταραχή, όλο και διογκώνεται σε μία υπέροχη χώρα με πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές, μέλος των G20, αλλά με προβληματικές πολιτικές ηγεσίες.