ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ιστορική ημέρα: Το 2022 το κυπριακό φ.α. φτάνει Αίγυπτο – «Τρέχoυν» για τερματικό σταθμό υγροποίησης σε ευρωπαϊκό έδαφος

Ιστορική ημέρα: Το 2022 το κυπριακό φ.α. φτάνει Αίγυπτο – «Τρέχoυν» για τερματικό σταθμό υγροποίησης σε ευρωπαϊκό έδαφος

Το 2022 οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα φτάσουν στην Αίγυπτο!​ Ιστορική ημέρα η σημερινή καθώς όπως είχε προαναγγείλει το pronews.gr, έπεσαν οι υπογραφές σήμερα στη Λευκωσία μεταξύ των Υπ. Ενέργειας της Κύπρου και του Υπ. Πετρελαίου της Αιγύπτου για την συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού Φυσικού Αερίου από το κοίτασμα “Αφροδίτη” στο τεμάχιο “12” της ΑΟΖ προς αιγυπτιακό τερματικό.

«Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ενός αγωγού» δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός, εξηγώντας ότι θα συμβάλει στην εξασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον η Κομισίον ρίχνει το βάρος στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της να στηρίξει την κατασκευή LNG στην Κύπρο – παράλληλα με τη δημιουργία του Κυπρο-Αιγυπτιακού αγωγού και του αγωγού East Med.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ Anna Charlotte Bournoville, η οποία ήταν παρούσα στην τελετή, αναφέρθηκε στις τρεις επιλογές για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου:

-Αγωγός από το οικόπεδο 12 προς την Αίγυπτο

-Η κατασκευή του αγωγού East Med

-Η αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών υγροποίησης φυσικού αερίου ή η κατασκευή νέων επί ευρωπαϊκού εδάφους

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από τους δύο Υπουργούς όσο και από την Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Εντέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην ΕΕ των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και διαδρομών», είπε.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων στα κοιτάσματα της Κύπρου, όπως επίσης και στην ενθάρρυνση περαιτέρω διερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Σημείωσε παράλληλα τη συμβολή της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών έργων σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

« Το ενεργειακό δυναμικό της λεκάνης της Μεσογείου μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω συνεργασία στην περιοχή. Η ενέργεια είναι μια ευκαιρία για νέες πολιτικές εταιρικές σχέσεις όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, για ολοκλήρωση των αγορών και για την εγγύηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή», είπε.

Τόνισε επίσης το ρόλο της Αιγύπτου σε σχέση με το ενεργειακό μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της θέσης της και της διαθέσιμης υποδομής της, την οποία όπως είπε μπορεί να μοιράζεται με γειτονικές χώρες. Αυτό είναι δυνατό, όπως είπε, μόνο μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες και την ενσωμάτωση όλων των εμπλεκομένων μερών. Η Αίγυπτος, είπε μπορεί να γίνει περιφερειακός κόμβος για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και μέσω αυτού μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

«Η συνεργασία εντός της Μεσογείου βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας και θα παραμείνει στα επόμενα χρόνια. Η μακρόχρονη κοινή μας προσπάθεια είναι να οικοδομήσουμε μια εταιρική σχέση που θα βοηθήσει την περιοχή της Μεσογείου να είναι ευημερούσα», κατέληξε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Α. Μεσογείου

Η Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Διεύρυνσης, της Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville, εξήρε τη σημασία και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φυσικό αέριο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας την ευκαιρία στις χώρες της περιοχής να ενισχύσουν την ενεργειακής τους ασφάλειας, και τις οικονομίες τους και να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς περιφερειακής συνεργασίας.

Aν Σαρλότ Μπουρνοβιλ – Επ. Τμήματος Διεθνών Σχέσεων για την Ενέργεια

“Θα ήθελα να τονίσω, σ` αυτό το επίπεδο, τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ για την προώθηση της κατασκευής LNG ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας και τη χρήση των υφιστάμενων τερματικών στην Αίγυπτο”.

Περαιτέρω η κα. Bournoville μετέφερε, τρία σημαντικά μηνύματα όπως τα χαρακτήρισε, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρώτο είναι πως η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη της περιοχής ως κόμβου φυσικού αερίου και μελλοντικού προμηθευτή φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προμήθεια φυσικού αερίου από την περιοχή ως σημαντική εναλλακτική πηγή και διαδρομή, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πολιτική ενεργειακής διαφοροποίησης της ΕΕ», ανέφερε.

Το δεύτερο μήνυμα, αφορούσε τη σημασία και την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως αγοράς για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Όπως είπε η ΕΕ θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου μέσα στα επόμενα χρόνια, λόγω της μείωσης των πόρων από τα δικά της κοιτάσματα. Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια ενοποιημένη και ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου που παρέχει στους επενδυτές μια σταθερή και αξιόπιστη διέξοδο για το φυσικό αέριο. Αυτό όπως είπε, σε συνδυασμό με την γεωγραφική με εγγύτητα και το μέγεθος των πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάνει την ΕΕ ιδανικό εταίρο για την προώθηση των πολύ σημαντικών επενδύσεων που θα χρειαστούν για να αξιοποιηθούν οι τεράστιοι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τρίτο μήνυμα αφορά τον αριθμό των εναλλακτικών διαδρομών φυσικού αερίου που υπάρχουν. Όπως είπε, η περιοχή έχει αρκετό φυσικό αέριο για διάφορες διαδρομές που δεν αποκλείουν η μια την άλλη και θα μπορούσαν να διευκολύνουν την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων για διερεύνηση.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον αγωγό EastΜed μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ.

Τόνισε επίσης τη σημασία που η ΕΕ αποδίδει στην προώθηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας και στη χρήση των τερματικών που ήδη υπάρχουν στην Αίγυπτο.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή η διακρατική συμφωνία είναι η πρώτη που γίνεται με τη διαδικασία της ex ante γνωμοδότησης από την Επιτροπή για τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία διαδικασία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2017.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει παίζει το ρόλο του μεσολαβητή για το σκοπό αυτό παρέχοντας πολιτική στήριξη, διπλωματία, τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότηση προς το αμοιβαίο όφελος του λαού και των οικονομιών μας», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο ενδέχεται χρειαστεί την έγκριση από την κυπριακή Βουλή, κάτι για το οποίο ωστόσο, αναμένεται σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Τη διακρατική συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών, ανοίγοντας το δρόμο για μεταφορά και πώληση κυπριακού ΦΑ.

Με βάση τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, το αρχικό πλάνο περιλαμβάνει μεταφορά ΦΑ στην Αίγυπτο για υγροποίηση και στη συνέχεια διοχέτευση του με πλωτά μέσα προς την Ευρώπη. Εκκρεμεί βέβαια η κατάληξη σε συμφωνία με τις εταιρείες του “12” για αλλαγή των συμβολαίων – αλλά και η επίλυση των διαφορών με το Ισραήλ ως προς το εάν η “Αφροδίτη” επεκτείνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου: Η πιο σημαντική στιγμή της συνεργασίας μας

“Η ενέργεια είναι ευκαιρία για νέες αμοιβαία επωφελείς πολιτικές εταιρικές σχέσεις, για ολοκλήρωση των αγορών και για την εγγύηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή”.

Πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν και τα νέα πολυμερή σχήματα διπλωματικής συνεργασίας. Περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν τα “αποκαλυπτήρια” της τετραμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας και Αιγύπτου με συνάντηση των ΥΠΕΞ των τεσσάρων χωρών στην Νέα Υόρκη.

Μετά από χρόνια συζητήσεων για σκοπούς προετοιμασίας σήμερα μπήκε το πρώτο σημαντικό επίσημο ορόσημο στην ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο AlphaNewsLive ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Μιλώντας μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Αφροδίτης στην Αίγυπτο, τόνισε πως πρόκειται για εξέλιξη που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και θα σπρώξει επενδυτές και εταιρείες για να καταλήξουν σύντομα στην εμπορική συμφωνία για ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Αυτούσια η συνέντευξη

Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία μια πολύ σημαντική διακρατική συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για τις εταιρείες να συνδέσουν το κοίτασμα Αφροδίτη με την Αίγυπτο. Πότε περιμένετε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου να φτάσουν στην Αίγυπτο;

Σύμφωνα με τις εταιρείες και το πλάνο που έχουν δώσει στην κυπριακή πλευρά, διότι είναι οι εταιρείες που θα αναπτύξουν το κοίτασμα, το 2022. Αυτό είναι το πλάνο μέχρι στιγμής από τις εταιρείες που θα αναπτύξουν το κοίτασμα, παράλληλα με την κατασκευή του αγωγού.

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να κλειδώσει και η εμπορική συμφωνία για την Αφροδίτη;

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι εταιρείες εργάζονται πολύ σκληρά για να το κλείσουν σύντομα.

Ο αγωγός έχει την υπογραφή της ΕΕ, είχαμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελετή των υπογραφών. Ποια είναι η σημασία της παρουσίας της ΕΕ;

Η ΕΕ είναι ένας σημαντικός εταίρος στην επιτυχία μιας τέτοιας συνεργασίας. Όταν μιλάμε για τις χώρες και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και πως όλοι μαζί μπορούν να συνεργαστούν και να ενσωματωθούν για να αρχίσουν να αξιοποιούν το φυσικό αέριο της περιοχής δεν μπορούμε να μιλάμε χωρίς την ΕΕ. Φυσιολογικά ο πρώτος καταναλωτής που σκεφτόμαστε είναι η Ευρώπη. Συζητάμε για την Ευρώπη και άρα πρέπει να γίνει κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ και άρα η παρουσία της Επιτρόπου Ενέργειας στην τελετή υπογραφής σήμερα είναι συμβολική και αντιπροσωπεύει πολύ καλά την υποστήριξη τους για αυτά που συμβαίνουν. Εμείς ως Αίγυπτος κάναμε βήματα από την πλευρά μας, για να βεβαιωθούμε ότι επίσης είμαστε ευθυγραμμισμένοι προς την ίδια κατεύθυνση. Νωρίτερα τον Απρίλιο υπογράψαμε ένα μνημόνιο συναντίληψης για την ενέργεια, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με την Επίτροπο Ενέργειας. Ένα από τα κύρια θέματα αυτού του μνημονίου ήταν πως θα μας υποστηρίξουν στο να γίνουμε ενεργειακός κόμβος και πως η Αίγυπτος θα παίξει αυτό τον σημαντικό ρόλο. Συνεπώς μιας και η Κύπρος είναι μια από τις χώρες της ΕΕ είναι σημαντικό να έχουμε την ΕΕ μαζί μας και πρέπει να τους ευχαριστούμε γιατί και αυτοί βοήθησαν για να έχουμε αυτή την διακυβερνητική συμφωνία δίνοντας την υποστήριξη και την έγκριση τους. Νομίζω ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα επωφεληθούν και συνεπώς για αυτό είχαμε αυτή την εκπροσώπηση. Είναι σημαντικό και για τις εταιρείες αλλά και για τους επενδυτές ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν σκληρά για να αναπτύξουν αυτό το έργο και παρόμοια έργα στην περιοχή.

Ακούσαμε ότι το φυσικό αέριο θα εξάγεται από τα τερματικά της Αιγύπτου προς την Ευρώπη. Διερωτώμαι αν κάποιες ποσότητες θα μένουν στην εγχώρια αγορά της Αιγύπτου ή θα πηγαίνουν στην Κύπρο.

Αυτές είναι επιλογές και οι ετοιμασίες που θα γίνουν δεν θα αποκλείουν καμιά από αυτές, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν σε ισχύ. Ο αγωγός θα είναι κυρίως για να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Αφροδίτη στα τερματικά της Αιγύπτου για υγροποίηση και στη συνέχεια να μεταφέρονται ως υγροποιημένο φορτίο στην Ευρώπη όμως την ίδια ώρα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εγχώρια αγορά από τους ιδιώτες στην Αίγυπτο ή και ίσως στην Κύπρο. Ιδιαίτερα στην Αίγυπτο έχουμε ψηφίσει ένα νόμο για το αέριο, που επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει σε όλη την αλυσίδα της βιομηχανίας φυσικού αερίου. Άρα αυτό δημιουργεί ευκαιρία και στον ιδιωτικό τομέα αν το επιθυμεί να έχει κάποιο από αυτό το αέριο, να το αξιοποιήσει και να το πωλήσει στην εγχώρια αγορά ή να εργαστεί σε διάφορες επιλογές εξαγωγής από την πλευρά του. Συνεπώς η συμφωνία δεν θα αποκλείει καμία από αυτές τις επιλογές.

Η Αίγυπτος είναι αυτή τη στιγμή ο πιο σημαντικός παίχτης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιο είναι το όραμα της Αιγύπτου και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Κύπρος σε αυτό;

Πρέπει να πούμε ότι είμαστε ένας παίχτης-κλειδί στην περιοχή φυσικά και δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην περιοχή και άρα τρέχουμε πρωτίστως για να φτάσουμε στην αυτάρκεια σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και στη συνέχεια να ψάξουμε για να παίξουμε το ρόλο του ενεργειακού κόμβου. Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο χωρίς πρώτα να έχουμε φτάσει στην πλήρη ενσωμάτωση των γειτονικών χωρών. Συνεπώς όταν μιλούσα για το πολύ σημαντικό ορόσημο της συμφωνίας που υπογράψαμε σήμερα, ήταν γιατί έχοντας την Κύπρο μαζί μας σε αυτό το συγκεκριμένο έργο, θα είναι σαν να είναι ο παραγωγικός κόμβος για εμάς και σαν να είμαστε ο κόμβος επεξεργασίας για αυτούς. Ευχόμαστε στην Κύπρο να έχει περισσότερες ανακαλύψεις ώστε να έχουμε περισσότερες διεργασίες μεταξύ των χωρών και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου για νέες ευκαιρίες που μπορεί να έρθουν. Την ίδια ώρα εμείς ως Αίγυπτος έχουμε ήδη υπάρχουσες υποδομές, έχουμε μια βιομηχανία που είναι εκεί για αρκετό καιρό και έχει αναπτύξει τις δεξιότητες και τις ικανότητες. Μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του καταλύτη με το τεχνικό προσωπικό και τις γνώσεις που διαθέτουμε. Καταληκτικά, το αέριο που παράγεται στην Αίγυπτο, το αέριο που παράγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ευημερία των λαών των χωρών της περιοχής. Εμείς έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση αερίου στην περιοχή και μέχρι στιγμής την μεγαλύτερη παραγωγή. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό εκτός και αν ήμασταν δεσμευμένοι στο να αναπτύξουμε γρήγορα αυτούς τους πόρους. Αυτό ευχόμαστε και για την Κύπρο. Είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι ώστε αυτή η εμπορική συμφωνία να γίνει γρήγορα και για να αναπτύξουμε την Αφροδίτη να υπάρξουν έσοδα από τα οποία ο κυπριακός λαός να επωφεληθεί. Μέρος της επιτυχίας εξαρτάται από την εμπειρία που έχουμε και εδώ είναι που προσπαθούμε να επεκτείνουμε την υποστήριξη μας σε όλους τους φίλους μας ιδιαίτερα στην Κύπρο.

Πως φαντάζεστε το μέλλον της Κύπρου και της Αιγύπτου στον τομέα της Ενέργειας;

Νομίζω ότι σήμερα ήταν το πρώτο σημαντικό ορόσημο γιατί τώρα είμαστε στο δρόμο. Αυτό για το οποίο μιλούσαμε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στην πραγματικότητα η προετοιμασία και σήμερα είναι το πρώτο επίσημο ορόσημο το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για να έρθουν περισσότερες ευκαιρίες και νομίζω ότι αυτό θα ενθαρρύνει και σίγουρα θα οδηγήσει τις εταιρείες επεξεργασίες και τις εταιρείες παραγωγής να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους και νομίζω ότι αυτή η διακρατική συμφωνία θα επιταχύνει την όλη διαδικασία. Νομίζω ότι το μέλλον είναι σπουδαίο για τις δύο χώρες. Έχουμε την πλήρη υποστήριξη τόσο του Προέδρου Σίσι όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη. Προσβλέπουμε σίγουρα σε περισσότερα πράγματα γιατί όταν μιλάμε για την ενέργεια γενικότερα, υπάρχουν και άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα το μνημόνιο συναντίληψης που υπογράψαμε για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Ευρώπη μέσω της Κύπρου.

Το Ζορ ήταν μια απίστευτη ανακάλυψη για την Αίγυπτο. Διαβάζαμε πρόσφατα ότι κάπου στη θάλασσα σας υπάρχει ένα δεύτερο Ζορ…

Δεν έγινε ανακάλυψη ακόμα. Έτσι γράφτηκε και μεταδόθηκε όμως δεν είναι ανακάλυψη ακόμα. Την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουμε την ερευνητική γεώτρηση συνεπώς προσευχόμαστε στον Θεό να ανακαλύψουμε κάτι και εκεί. Θα γνωρίζουμε περί τα τέλη του χρόνου.

Τελευταία ερώτηση. Σας άκουσα να αποκαλείτε τον κ. Λακκοτρύπη ως “αδελφό”. Το σχόλιο σας.

Είναι αλήθεια. Από τότε που αρχίσαμε τις επίσημες συναντήσεις νομίζω καταφέραμε να αναπτύξουμε μια καλή φιλία και καλή σχέση που είναι βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία συμφέροντα. Δεν μπορείς να επιτύχεις πουθενά αν δεν έχεις καλές σχέσεις με τον συνομιλητή σου. Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να δούμε σε σχέση με εμάς είναι ότι οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των Προέδρων μας αντανακλώνται πάνω σε όλους στις δύο χώρες. Ανά πάσα στιγμή, στη διάρκεια της μέρας, της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα, σηκώνουμε το τηλέφωνο και παίρνουμε ο ένας τον άλλο, αποφασίζουμε μαζί ανταλλάζουμε συμβουλές κάτι που βοηθά και τις διεργασίες.

«Αλ Αχράμ»: Στα 800 εκ. δολάρια το κόστος του αγωγού για μεταφορά Φ.Α. από την Κύπρο

«Η Αίγυπτος και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία την Τετάρτη για να κατασκευάσουν έναν άμεσο θαλάσσιο αγωγό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την “Αφροδίτη” της Κύπρου στην Αίγυπτο, το οποίο στη συνέχεια να επανεξαχθεί σε διαφορετικές αγορές, δήλωσε το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου», τονίζει στην ιστοσελίδα της η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «τον Μάιο, ο κ. Ελ Μόλλα εκτίμησε ότι ο προγραμματισμένος αγωγός που θα συνδέει το φυσικό αέριο Αφροδίτης της Κύπρου με τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου θα κοστίσει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια».

Στο ρεπορτάζ, αναφέρονται οι δηλώσεις του Αιγυπτίου Υπουργού, σύμφωνα με τον οποίο, «η συμφωνία αυτή θεωρείται ότι είναι μεταξύ των “βασικών θεμελίων για την υποστήριξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μεγιστοποίηση του οφέλους των ανακαλύψεων των κυπριακών πεδίων φυσικού αερίου», προσθέτοντας ότι «η νέα συμφωνία θα ενθαρρύνει περαιτέρω ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή και θα συμβάλει στην περαιτέρω υποστήριξη της κοινής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα πάντοτε με την «Αλ Αχράμ», «ο Κύπριος Υπουργός κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι «η υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη δημιουργία ενός διαδρόμου EastMed NatGas στην ΕΕ και ενισχύει το ενεργειακό επενδυτικό περιβάλλον στην περιοχή μας».

“Η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση ενός αγωγού θαλάσσιων μεταφορών, αλλά θα συμβάλει θετικά στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για την εταιρική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου η ΕΕ στον τομέα της ενέργειας τον περασμένο Απρίλιο ανοίγει σημαντικές προοπτικές για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στον κλάδο.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=e8YKToXBrAY

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.