Η Μόσχα ανακοίνωσε επισήμως από τώρα ότι θα βάλει βέτο ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Συμφωνία των Πρεσπών, αν και όποτε αυτή έρθει στο Συμβούλιο για επικύρωση με αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία. Προς τούτο επικαλείται το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που παραπέμπει στο άρθρο 110.
Το προαναγγελθέν βέτο της Μόσχας αναφέρεται καθαρά χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων στην πολύ σκληρή επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος την Κυριακή στα Σκόπια.
Στην πραγματικότητα, η Μόσχα με την ανακοίνωση της αυτή αντεπιτίθεται με σφοδρότητα στην ανοιχτή παρέμβαση των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπέρ του Δημοψηφίσματος, επειδή οι δυνάμεις αυτές λοιδορούσαν και κατηγορούσαν ανοιχτά τη Μόσχα για ανάμειξη της στα εσωτερικά των Σκοπίων και χρηματισμό κομμάτων και παραγόντων υπέρ του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα.
Η Μόσχα προκειμένου να στηρίξει το προαναγγελθέν βέτο της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ονομασία « Βόρεια Μακεδονία» (σσ. υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν διμερώς τα Σκόπια ως « Μακεδονία») χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Εν προκειμένω το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη αναφέρει ότι τα κράτη μέλη το ΟΗΕ (στην παρούσα περίπτωση τα Σκόπια) «..υπογράφουν τον Χάρτη αυτόν και τον επικυρώνουν σύμφωνα με το άρθρο 110».
Η Μόσχα παραπέμπει στο άρθρο 110 που αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται για την επικύρωσή και υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (εν προκειμένω από τα Σκόπια) με τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια.
Σύμφωνα με το άρθρο 110 οι ΗΠΑ θα πάρουν, δια περιφοράς την σύμφωνη γνώμη και των μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (ΗΠΑ Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), και μόνον τότε επικυρώνεται η «Βόρεια Μακεδονία» ως η επίσημη ονομασία των Σκοπίων ως κράτους μέλους το ΟΗΕ.
Στη διαδικασία αυτή η Μόσχα θα θέσει βέτο επικαλούμενη ως αιτιολογικό την παραβίαση του άρθρου 2 και πιο συγκεκριμένα την παραβίαση της «πολιτικής ανεξαρτησίας» στα Σκόπια.
Ακόμα και αν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θελήσουν να επαναλάβουν τη διαδικασία των διαβουλεύσεων, η Μόσχα μπορεί να ξαναβάλει βέτο και η διαδικασία να σταματήσει οριστικώς.
Είναι απολύτως εμφανές ότι αυτή η θυμωμένη και σκληρή θέση της Ρωσίας στην υπόθεση των Σκοπίων βάλλει ευθέως και καταστροφικώς μόνον σε βάρος της Ελλάδας και ουδενός άλλου, διότι μόνον η Ελλάδα, για τους γνωστούς λόγους εθνικού συμφέροντος της ζητά την μόνιμη αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για τα Σκόπια.
Το ρωσικό βέτο αποτελεί καταστροφική εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας, η οποία προκλήθηκε από πεισματικά εμμονικές και επικίνδυνα απρόσεκτες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα.
Οι συνέπειες τους όμως θα βαρύνουν ολόκληρη τη χώρα διότι:
Στην περίπτωση κατά την οποία κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια, αυτή θα διαλυθεί από το βέτο της Ρωσσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική κατοχύρωση της ονομασίας «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Τούτο σημαίνει ότι τα Σκόπια έχουν ανοιχτό τον δρόμο (και με τα «παραστατικά» των διμερών αναγνωρίσεων που έχουν από 147 και πλέον κράτη μέλη του ΟΗΕ ως «Μακεδονία») να αιτηθούν την πλήρη και οριστική αναγνώριση τους ως κράτος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Στην περίπτωση κατά την οποία τα Σκόπια έχουν κυρώσει τη Συμφωνία, (δηλαδή έχουν αποδεχθεί την ονομασία Βόρεια Μακεδονία) και η Αθήνα αρνηθεί να την κυρώσει, (δηλαδή αποδεσμεύεται από τη Συμφωνία),τότε τα Σκόπια μπορούν να καταγγείλουν την Ελλάδα για παραβίαση της Συμφωνίας του ΟΗΕ για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Έτσι ανοίγει ο δρόμος να ονομαστούν τα Σκόπια όπως αυτά θέλουν, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Στην περίπτωση που τα Σκόπια δεν κυρώσουν τη Συμφωνία, δηλαδή δεν αποδεχθούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, τότε η Ελλάδα εντός 6 μηνών μπορεί να καταγγείλει τα Σκόπια για αθέτηση της Συμφωνίας και ως εκ τούτου να γίνει επιστροφή στην προηγούμενη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ονομασία FYROM.
Η επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή στην ονομασία FYROM (σσ. την οποία έχει συμφωνήσει και αποδεχθεί και η Ρωσία το 1995) είναι η μόνη μη απολύτως καταστροφική λύση για τα ελληνικά συμφέροντα- προς το παρόν.
Η σκληρή θέση της Ρωσίας, που βάλλει ευθέως την Ελλάδα και μόνον αυτή, είναι το κρύο πιάτο της εκδίκησης της Μόσχας απέναντι στην βιαστική αντίδραση του ΥΠΕΞ να «τιμωρήσει» θεαματικά τη ρωσική κυβέρνηση με απέλαση διπλωματών της από την Ελλάδα, λόγω ρωσικής ανάμειξης στο εσωτερικό «μακεδονικό μέτωπο» εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. (Σημειώνεται πάντως ότι η αμερικανική πλευρά δεν είχε συμφωνήσει με τα «σκληρά ελληνικά μέτρα» εναντίον της Ρωσίας).
Η «θυμωμένη» κυβέρνηση Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα δεν επιδίωξε καμία ουσιαστική επαφή με τη Μόσχα για την εξομάλυνση των σχέσεων, απόδειξη ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είδε το σύμπαν στο περιθώριο της Γ’ Συνέλευσης του ΟΗΕ, απέφυγε όμως οποιαδήποτε επαφή με την ρωσική αντιπροσωπεία και ειδικά με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ.
Και έτσι της ήρθε η ρωσική απανταχούσα..
Σύμφωνα όμως και με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες, ουδείς μπορεί να ποντάρει στο αέναο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η αμερικανική πλευρά προχωρά ταχέως τα σχέδια της για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στο έδαφος των Σκοπίων- ανεξαρτήτως εκλογών και Σκοπιανής κυβέρνησης -με μετεγκατάσταση αμερικανικών βάσεων που μέχρι πρότινος ήταν σε γερμανικό έδαφος.