Χοντρό “δούλεμα” έριξε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Α.Μασλόφ, καθώς τόνισε πως “η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί διότι οι τουρκικοί S-400 είναι… αμυντικό όπλο και όχι επιθετικό!”
Πιο αναλυτικά, ο πρέσβης της Ρωσίας ανέπτυξε τις ιδιαίτερες σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία σε οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η «Τουρκία είναι μια μεγάλη γειτονική χώρα της Ρωσίας με την οποία οι σχέσεις της Μόσχας κρίνονται πολύ ικανοποιητικές».
Με περισσότερους από 5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες να επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και την αναμενόμενη πώληση του συστήματος S-400, ο κ. Μασλόφ υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθώς οι S-400 είναι «αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο».
Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι “η λειτουργία του θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ τόνισε ότι για πιθανή επέκτασή του και σε ελληνικό έδαφος απαιτείται οικονομική αξιολόγηση από τις εμπλεκόμενες εταιρίες και σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την επέκταση και τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού”.
Και πρόκειται φυσικά για “δούλεμα” καθώς η τουρκική Αεράμυνα εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ δυνητικά και εάν εξοπλιστεί με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.
Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!
Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.
Από την Άγκυρα τo S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.
Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναύσταθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!
Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.
Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε πως η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την μετονομασία της γείτονος χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία” δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ρωσο – ελληνικές σχέσεις, υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ.
Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων με αφορμή τη συμπλήρωση 190 διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, ο κ. Μασλόφ επανέλαβε την θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σερκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίον η Ρωσία (σ.σ μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισε τη γείτονα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας) «δεν είναι αντίθετη με μια νέα ονομασία και όποια συμφωνία υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της πΓΔΜ θα γίνει σεβαστή από τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ρωσίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν το αποκορύφωμα ενός πολύ επιτυχημένου έτους στις διμερείς σχέσεις.
«Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος στο πλαίσιο τους αμοιβαίου σεβασμού και των συμφερόντων. Συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και το 2019 θα είναι έτος ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Μασλόφ, τονίζοντας τη συμφωνία Αθήνας – Μόσχας για τα εγκαίνια δύο νέων επίτιμων προξενείων στη χώρα μας, σε Ναύπλιο και Αλεξανδρούπολη.
Ο Ρώσος πρεσβευτής αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, με το παράδειγμα της Ελούντας στην Κρήτη, καθώς και στους 850.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν το 2018 την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αναφορικά με το εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα που έχει επιβάλει η Ρωσία, ο κ. Μασλόφ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξαίρεση, καθώς το εμπάργκο αποτελεί τη ρωσικά απάντηση στις «παράνομες» (όπως τις χαρακτήρισε) κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.
Μόσχα: Η αγορά Patriot από την Τουρκία δεν επηρεάζει την πώληση των S-400
Η πώληση στην Τουρκία των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας που αφορά τις πωλήσεις των συστοιχιών S-400 στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Οι δυο αυτές πωλήσεις είναι ξεχωριστές, στη δεδομένη περίπτωση υλοποιούμε εκείνες τις συμφωνίες που έχουμε με τους Τούρκους εταίρους. Τo σχέδιο και το συμβόλαιο για τους S-400 βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και θα συνεχισθεί» δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν η απόφαση των ΗΠΑ να πωλήσουν συστήματα Patriot στη Τουρκία θα έχει αντίκτυπο στις συμφωνίες της Ρωσίας με την Άγκυρα.
Ο Πεσκόφ σχολιάζοντας δημοσιεύματα μερικών δυτικών ΜΜΕ τα οποία, επικαλούμενα πηγές, έγραψαν ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μη μεταβιβάσει σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους S-400.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι κατά κανόνα η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της Ρωσίας με άλλες χώρες προϋποθέτει την ύπαρξη νομικών δεσμεύσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, που σχετίζονται με την εν λόγω συνεργασία.
«Τέτοιου είδους δεσμεύσεις έχει και η τουρκική πλευρά. Για αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην εμπιστευθούμε του Τούρκους εταίρους μας» κατέληξε ο Πεσκόφ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι το Στέητ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στα τέλη Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραγκίμ Καλίν, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot σε περίπτωση που υπάρξει μια καλή πρόταση εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Ο Καλίν είχε πει επίσης ότι η Τουρκία « αγοράζει τα συστήματα αυτά για αμυντικούς λόγους και δεν προτίθεται νε επιτεθεί σε κανέναν».
Tον Δεκέμβριο του 2017 ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε δηλώσει ότι οι S-400 θα πωληθούν στην Τουρκία έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία είναι το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που θα αγοράσει συστοιχίες πυραύλων S-400.