Στην Βενεζουέλα συγκρούονται αυτοί την στιγμή τα δύο μπλοκ που έχουν δημιουργηθεί στον πλανήτη και θα χαρακτηρίσουν τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον όπως παλαιότερα την επόχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ένας Ψυχρός Πόλεμος ο οποίος για άλλη μια φορά αναβιώνει και μάλιστα πολύ πιο έντονα και απροσδόκητα.
Στην Βενεζουέλα ο πρόεδρος της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της χώρας ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων.
Αμέσως έσπευσαν οι ΗΠ, ως αναμένονταν άλλωστε και βασικές συμμαχικές χώρες ως προς την αμερικανική υπερδύναμη να αναγνωρίσουν τον 35χρονο νέο πρόεδρο
Το ίδιο όμως έγινε από την ανάστροφη με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, δηλαδή Ρωσία και Κίνα να παρέχουν την στήριξή τους στον κανονικό πρόεδρο της χώρας, στο Νίκολα Μαδούρο.
Από τους πρώτους που έσπευσαν αν αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό στην προεδρία της Βενεζουέλας ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενθάρρυνε κι άλλες κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο και προαναγγέλλοντας πως θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής ισχύος των ΗΠΑ για να πιέσει για την παλινόρθωση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».
Στο πλευρό του νέου αυτοανακηρυγμένου προσωρινού προέδρου τάχθηκε και ο Καναδάς αλλά και πολλές χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι στιγμής Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Χιλή, Ισημερινός, Περού, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε «το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους» απέναντι στην «παράνομη εκλογή του Νικολάς Μαδούρο» και είπε πως η Ευρώπη «υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη χώρα αυτή.
Βέβαια έχει ξεχάσει να αναφέρει ότι την ίδια τύχη του επιφυλάσσουν στην Γαλλία και τα «κίτρινα γιλέκα». Προφανώς βλέπει τα πράγματα μόνο από την μια πλευρά, αυτή που τον συμφέρει καλύτερα…
Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η εκλογή του Μαδούρο δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και εξέφρασε την υποστήριξη της στον Χουάν Γκουαϊδό ως επικεφαλής της Βουλής.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως η Βουλή της Βενεζουέλας έχει «ιδιαίτερο ρόλο» να παίξει στην εξασφάλιση του «ελεύθερου μέλλοντος» της Βενεζουέλας.
Από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως οι «εκλογές» είναι «η μοναδική» «δυνατή» λύση για την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα μετά τη χθεσινή αυτοανακήρυξη του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου.
«Πρέπει να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης και κάτι τέτοιο απαιτεί χωρίς καμία αμφιβολία μια διαδικασία παρέμβασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδική δυνατή διέξοδος που είναι οι εκλογές» δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ΕΕ-ΗΠΑ και πολλές δυτικού προσανατολισμού χώρες ακολούθησαν την αμερικανική πολιτική και στέκονται ενάντια στον Μαδούρο.
Υπέρ του Μαδούρο δυναμικά τάχτηκε η Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας πως εκείνος είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και πως οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι «δεν είναι αποδεκτή» έξωθεν ανάμειξη στη χώρα και υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με τις οποίες υπονοείται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα είναι πολύ επικίνδυνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου να ταχθούν κατηγορηματικά κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα.
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα σήματα, που έρχονται από ορισμένες πρωτεύουσες, που λένε ότι δεν αποκλείεται και η ένοπλη επέμβαση από το εξωτερικό. Καλούμε όλες τις χώρες να αντιταχθούν σε παρόμοιου είδους ιδέες» δήλωσε. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό σενάριο.
Την αντίθεσή της σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα εξέφρασε και η Κίνα, δηλώνοντας την υποστήριξή της στις προσπάθειες της χώρας να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να βρουν με ηρεμία και λογική μια ειρηνική λύση.
Ειρηνική λύση στην πολιτική κρίση επιδιώκει και το Ιράν, δηλώνοντας την υποστήριξή του στον Νικολάς Μαδούρο. «Το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας κατά των αθέμιτων και παράνομων ενεργειών όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Γλαφυρά εξέφρασε τη στήριξή του στον Μαδούρο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά, όπως μετέφερε ο εκπρόσωπός του: «Αδελφέ μου, Μαδούρο! Κρατήσου στο ύψος σου, είμαστε στο πλευρό σου». «Υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος και ένας άλλος άνδρας αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος, και κάποιες χώρες το αναγνωρίζουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος» προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο τάχθηκαν Βολιβία, Ουρουγουάη και Κούβα, ενώ το Μεξικό ανέφερε δεν βλέπει μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Βενεζουέλα «προς το παρόν» και ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο.
Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρρύσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από «σκοτεινά συμφέροντα».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις αρχές της Βενεζουέλας να σεβαστούν τα «πολιτικά δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια» του προέδρου της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε αναγνώρισή του στη θέση του προέδρου της χώρας. «Στις 23 Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας ζήτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να καθορίζει ελεύθερα τη μοίρα του. Οι φωνές αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν» αναφέρουν οι «28» σε κοινό ανακοινωθέν τους.
«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει για το μέλλον του» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Έτσι για πρώτη φορά με αφορμή την Βενεζουέλα έχουμε ξεκάθαρα πλέον δύο παγκόσμια μπλοκ: Το δυτικό και το ανατολικό