ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Συμφωνίες ΕΕ-Κίνας κτυπούν την «καρδιά» των ΗΠΑ: «Deal» 35 δισ. ευρώ και πρόσκληση για τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Συμφωνίες ΕΕ-Κίνας κτυπούν την «καρδιά» των ΗΠΑ: «Deal» 35 δισ. ευρώ και πρόσκληση για τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Συμφωνίες ΕΕ-Κίνας κτυπούν την “καρδιά” των ΗΠΑ καθώς η επίσημη επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στο Παρίσι, “σφραγίστηκε” με επιθέσεις κατά Ουάσινγκτον, επίσημη πρόσκληση για ένταξη της Γαλλίας στον “Δρόμο του Μεταξιού” και ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην Boeing με το “mega” deal ύψους 35 δισ. ευρώ για την παραγγελία 300 Airbus.

Υπενθυμίζουμε ότι η Boeing ήταν η πρώτη υποψήφια εταιρεία για να λάβει την παραγγελία αυτή, γεγονός που αποδεικνύει τη στρατηγική αξία της Γαλλίας για το Πεκίνο. Ομως τα δυσάρεστα νέα για τις ΗΠΑ δεν σταματούν εκεί.

Η συμφωνία αυτή μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει την απώλεια θέσεων εργασίας στην Airbus, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει νέες τόσο εντός της εταιρίας όσο και σε συνδεδεμένες με αυτή, τροφοδοτώντας την απασχόληση και δημιουργώντας νέα δυναμική στον ανταγωνισμό με τη Boeing.

Η αξία της τελικής συμφωνίας ήταν διπλάσια από αυτή που είχε προαναγγελθεί το περασμένο έτος και αποτελεί ένδειξη για τα ζοφερό μέλλον που περιμένει την Boeing, όσο καθυστερεί η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και μετά την καθήλωση του “Best Seller” της εταιρίας, του 737 MAX 8-9, μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Γαλλία θα επιδεινώσει και την πίεση στον Τραμπ για να επιτύχει εμπορική συμφωνία με την Κίνα και θεωρείται ευθεία απάντηση στην απειλή των ΗΠΑ προς την Κίνα για την επιβολή νέων δασμών, μια κίνηση που έγινε καθαρά και μόνο για να πιέσει την Κινέζικη πλευρά να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει αποδεκτή την πρόταση των ΗΠΑ.

Ο Μακρόν τόνισε τη “κολοσσιαία πρόοδο” που απαιτείται για την επανεξισορρόπηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών – η ΕΕ είχε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγια με την Κίνα, ύψους περίπου 177 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017 – ενώ ταυτόχρονα έλαβε χώρα μια σειρά από συμφωνίες για την υγεία, τις μεταφορών, τις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις οικονομικών υπηρεσίες.

“Στον τομέα της αεροναυπηγικής, το σημερινό μεγάλο συμβόλαιο για τα A320 αλλά και το A350, αποτελεί σημαντική πρόοδο στο συγκεκριμένο πλαίσιο και άριστο μήνυμα προς όλους”, ανέφερε ο Ε.Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της συμφωνίας, ο Xi σημείωσε ότι “μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη ανταποκρίνεται στο όραμά μας για έναν πολυπολικό κόσμο”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ouest-France, πρόσθεσε ότι “η Κίνα θα υποστηρίζει πάντα την ολοκλήρωση της Ευρώπης και την ανάπτυξή της”, και επέμεινε ότι η Ευρώπη ήταν “σημαντικός πόλος”.

Η συμφωνία όμως επίσης εκτείνεται πέρα ​​από τα αεροπλάνα. Οι χώρες συμφώνησαν να επιτρέψουν στις γαλλικές εξαγωγές κοτόπουλου προς την Κίνα, ανέφερε η Le Figaro . Η γαλλική εταιρία ενέργειας EDF και η China Energy Investment Corporation υπέγραψαν επίσης συμφωνία ύψους 1 δισ. Ευρώ για την ανάπτυξη αιολικής αιολικής μονάδας ανοικτής θαλάσσης εκτός της Κίνας.

Η BNP Paribas, η Eurazéo και η China Investment Corporation υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τη σύσταση ενός γαλλο-κινεζικού Ταμείου Συνεργασίας, με στόχο το 1 δισ. ευρώ. Η BNP Paribas υπέγραψε επίσης μνημόνιο συγχρηματοδότησης με την Τράπεζα της Κίνας, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα μπορούσε να φθάσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Επίσης, η Schneider Electric και η China Power Construction Corporation κατέληξαν σε στρατηγική συμφωνία που θα μπορούσε επίσης να φθάσει τα € 6 δισ. Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων, ανέφερε η Le Figaro. Η CMA-CGM και η China State Shipbuilding Corporation υπέγραψαν συμφωνία παγκόσμιας συνεργασίας και συμφωνία κατασκευής για 10 νέα πλοία, εκτιμώμενη αξία 1,2 δισ. Ευρώ.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της Αφρικής, όπου η Γαλλία έχει πάγια παρουσία, ενώ η Κίνα την εντάσσει στο «Δρόμο του Μεταξιού», με τον Μακρόν να προσδιορίζει τις σχέσεις ως εξής:

«Στην Αφρική δεν είμαστε στρατηγικοί αντίπαλοι αλλά μπορούμε να είμαστε καλύτεροι μακροπρόθεσμοι εταίροι στους τομείς της ασφάλειας , την εκπαίδευση, την υποδομή και την ανάπτυξη.»



Επιπλέον, ακολούθησε η επίσημη πρόσκληση της Κίνας στην Γαλλία, το Πεκίνο θέλει να είναι αυτή η δεύτερη χώρα της ΕΕ μετά την Ιταλία που θα ενταχθεί στον “Δρόμο του Μεταξιού”, ενώ ο Ε.Μακρόν – τουλάχιστον μπροστά στην κάμερα – αποδέχτηκε το όραμα Κίνας και Ρωσίας για ένα “πολυπολικό κόσμο”! Και όχι μόνο αυτό, αλλά συγκάλεσε εκτάκτως Μέρκελ και Γιούνκερ σε μίνι Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Κίνας για να αξιολογήσουν τα νέα… δεδομένα!

Ουσιαστικά η Σύνοδος έγινε για να μην είναι μόνο η Ιταλία κερδισμένη από τις συμφωνίες με Κίνα αλλά και για να πάρουν κάποια δισ. Γαλλία και Γερμανία. Κι αυτό το “παράπονο” εξέφρασαν στον ηγέτη της Κίνας λέγοντας πως “δεν πρέπει να διασπάσει την ΕΕ με τον “Δρόμο του Μεταξιού””…

Η επίσκεψη του κινέζου ηγέτη κράτησε 3 ημέρες όπου συζητήθηκε όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών με τις “επιθέσεις γοητείας” να δίνουν και να παίρνουν. Εκείνη την στιγμή ο Ε.Μακρόν αποφάσισε να “πάρει τα ηνία” από την Ιταλία οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές και να δείξει πως αυτός κάνει κουμάντο στην ΕΕ συγκαλώντας Σύνοδο Κορυφής με Μέρκελ και Γιούνκερ.

Η γαλλική κυβέρνηση περιέγραψε την επίσκεψη Σι Τζιπίνγκ ως “υψηλού επιπέδου συνάντηση για τις προκλήσεις της πολυπολικότητας”.

Και οι 4 ηγέτες παραδέχτηκαν πως κάποτε ήταν εχθροί ενώ ανέφεραν τις ανησυχίες τους για τον άδικο ανταγωνισμό και υποσχέθηκαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των κυβερνοαπειλών, της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

“Μένουμε δεσμευμένοι στα ΗΕ το σύμβολο του πολυπολικού κόσμου, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την ομάδα των 20, την ΕΕ και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια συστήματα και να δουλέψουμε μαζί για το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας” είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Μίνι σύνοδος κορυφής Ευρώπης και Κίνας

Κατά την διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής και χωρίς να αναφέρουν ποτέ το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Αγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυναν προειδοποίηση για τις «εμπορικές εντάσεις» σε ένα πλαίσιο ολομέτωπων επιθέσεων του Αμερικανού προέδρου, κυρίως εναντίον των κινεζικών εισαγωγών.

«Οι διεθνείς εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από γεωπολιτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ μετά την σύνοδο κορυφής στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Η επιλογή του προφανούς και του λογικού τον 21ο αιώνα είναι εκεί, σε μία ισχυρή ευρωκινεζική σύμπραξη, τοποθετημένη επάνω σε σαφείς, απαιτητικές και φιλόδοξες βάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας έπειτα από την συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο και εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο», αλλά «αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαιότητα και αυτήν δυσκολευόμαστε να την βρούμε», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την έκκλησή του για αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας.

Κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στην κινεζική αγορά, όπως έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη».

Οι τέσσερις ηγέτες φρόντισαν ωστόσο να τονίσουν τα σημεία σύγκλισης για τη ανάγκη «εκσυγχρονισμού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του μηχανισμού διαιτησίας στις διεθνείς συναλλαγές, που δέχεται τα πυρά και την αμφισβήτηση του Λευκού Οίκου.

Σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκαν επίσης να διατηρήσουν «έναν ρόλο ώθησης και κινητοποίησης» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να ενεργήσουν από κοινού για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της βιοποικιλότητας. Δεσμεύθηκαν να δράσουν για την αντιμετώπιση της «περιβαλλοντικής εγκληματικότητας, κυρίως κατά της λαθροθηρίας και της διακίνησης ειδών της πανίδας και της χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση», καθώς και κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος με τα πλαστικά.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=A9I6rXJO1AI







Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.