Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε με tweet του στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να τον συναντήσει το Σάββατο (01/07) στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), κατά μήκος του 38ου παραλλήλου που χωρίζει την Κορεατική Χερσόνησο.
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ:
«Επειτα από πολύ σημαντικές συναντήσεις, ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι (Τζινπίνγκ), θα αναχωρήσω από την Ιαπωνία για την Νότια Κορέα (με τον πρόεδρο Μουν). Οσο θα είμαι εκεί, αν ο πρόεδρος Κιμ της Βόρειας Κορέας δει αυτό το μήνυμα, μπορώ να τον συναντήσω στα Σύνορα/ DMZ απλά για να του σφίξω το χέρι και τον χαιρετίσω(;)», έγραψε χαρακτηριστικά στο αγαπημένο του twitter ο Τραμπ.
Ο Κιμ απάντησε στον Τραμπ – «Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα»
Η πρόταση του Τραμπ να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη αυτό το Σαββατοκύριακο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στην Βόρεια και τη Νότια Κορέα είναι μια «πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα», ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα.
«Τη θεωρούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν έχουμε δεχθεί μια επίσημη πρόταση», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, επικαλούμενο δήλωση της Βορειοκορεάτισσας υφυπουργού Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι.
«Πιστεύω ότι αν γίνει η συνάντηση κορυφής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ στην διαχωριστική γραμμή, όπως σκοπεύει ο πρόεδρος Τραμπ, αυτό θα χρησιμεύσει ως άλλη μια σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω εμβάθυνση των προσωπικών σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών και την προώθηση των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε η Κορεάτισσα υφυπουργός.
Η πρόσκλησή του στον Κιμ για να συναντηθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα ήταν μια ιδέα που του ήρθε σε μια στιγμή, είχε δηλώσει ο Τραμπ νωρίτερα.
«Απλά το σκέφτηκα σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Τραμπ από την Οσάκα όπου μετέχει στην σύνοδο της G20. «Απλά κάνω μια πρόταση, διότι δεν ξέρω που βρίσκεται τώρα, μπορεί να μην είναι στη Βόρεια Κορέα. Αν ο ηγέτης Κιμ θελήσει να συναντηθούμε θα είμαι στα σύνορα. Δείχνουμε να τα πηγαίνουμε πολύ καλά μαζί», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι αν δεν είχε εκλεγεί αυτός πρόεδρος των ΗΠΑ «τώρα θα ήσασταν σε πόλεμο με την Βόρεια Κορέα» και επέμεινε ότι «δεν βιάζεται” όσον αφορά το βορειοκορεατικό θέμα. Επίσης διευκρίνισε ότι αν πράγματι συναντηθεί με τον Κιμ αυτό θα είναι για μόνον «δύο λεπτά» καθώς μόνον αυτός ο χρόνος υπάρχει.
O Τραμπ αδιαφόρησε στις ερωτήσεις για τον Κασόγκι
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε το «εξαιρετικό έργο» του «φίλου του» Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS), αγνοώντας επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
«Είναι τιμή μου να βρίσκονται με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ένα φίλο μου, έναν άνθρωπο που έχει πράγματι κάνει πράγματα τα τελευταία πέντε χρόνια αναφορικά με το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας», με οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Τραμπ πριν από τη διμερή του συνάντηση με τον MbS στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
«Κάνετε εξαιρετική δουλειά», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Ιδιαίτερα εκτιμώ όσα έχετε κάνει για τις γυναίκες και βλέποντας τι συμβαίνει – είναι σαν μια επανάσταση με ένα πολύ θετικό τρόπο», πρόσθεσε.
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για την αγορά από το Ριάντ αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις κατά πόσον σκοπεύει να συζητήσει την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι, ο Τραμπ αγνόησε τις ερωτήσεις.
Τη 2α Οκτωβρίου 2018 ο Κασόγκι, επικριτής του σουνιτικού βασιλείου που έγραφε κυρίως για την Washington Post και ζούσε στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από σαουδάραβες πράκτορες. Το πτώμα του δεν έχει βρεθεί. Η πρόσφατη έρευνα της Ανιές Καλαμάρ, ερευνήτριας του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις, μια έκθεση της CIA και κάποιες δυτικές κυβερνήσεις έχουν συμπεράνει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Σαουδαραβικές δικαστικές αρχές έχουν απαλλάξει τον MbS από οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.
Ανοικτός ο Τραμπ σε εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο Σι
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια εμπορική συμφωνία με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η οποία θα ήταν «μνημειώδης», καθώς οι δύο ηγέτες άρχισαν τις συνομιλίες τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις εντάσεις ή να βυθίσουν κι άλλο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο σε έναν βαθύτερο εμπορικό πόλεμο.
«Πραγματικά πιστεύω ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά και μετά κάτι συνέβη και ξέφυγε λιγάκι και τώρα φτάνουμε λιγάκι ακόμη πιο κοντά» δήλωσε ο Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα, στη δυτική Ιαπωνία.
«Αλλά θα ήταν ιστορικής σημασίας αν μπορούσαμε να συνάψουμε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία. Εμείς είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό και εσείς είσαστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ παραγωγική συνάντηση και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι το οποίο θα είναι πραγματικά μνημειώδες», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Προηγουμένως ο Κινέζος πρόεδρος Σι είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο «διάλογος» είναι προτιμότερος από την «αντιπαράθεση», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Οι δύο πρόεδροι συνοδεύονται στις συνομιλίες τους από τους στενότερους συνεργάτες τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται από αμερικανικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ, αλλά και η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ.