Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες Κυριακή τη Χεζμπολάχ, τη σιιτική παράταξη του Λιβάνου, σύμμαχο του Ιράν, ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα της καταφέρουν «συντριπτικό» πλήγμα σε περίπτωση που «επιτεθεί».
«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακούσαμε τον (ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα να επαίρεται για τα σχέδιά του να επιτεθεί», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.
«Θα είμαστε σαφείς. Εάν η Χεζμπολάχ διαπράξει το σφάλμα να επιτεθεί στο Ισραήλ, θα της καταφέρουμε συντριπτικό στρατιωτικό πλήγμα», πρόσθεσε.
Ο Χασάν Νασράλα υποστήριξε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Ισραήλ, που γειτονεύει με τον Λίβανο, δεν θα μείνει «αλώβητο» σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ — της χώρας που αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχό του — και του Ιράν.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μάναρ της Χεζμπολάχ, ο ηγέτης της οργάνωσης προειδοποίησε ότι οι σημαντικότερες ισραηλινές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Μεσόγειο, ειδικά στο Τελ Αβίβ, βρίσκονται «εντός του βεληνεκούς» των ρουκετών του σιιτικού κινήματος.
Εξάλλου «το Ιράν έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίσει το Ισραήλ με δύναμη και σφοδρότητα», πρόσθεσε.
Η Χεζμπολάχ, μολονότι χαρακτηρίζεται από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ «τρομοκρατική» οργάνωση, αποτελεί μείζονα πολιτική δύναμη στον Λίβανο — στελέχη της είναι επικεφαλής τριών υπουργείων της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, που επαναλαμβάνει συχνά ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη, μαύρο πρόβατο γι’ αυτήν, να εγκαταστήσει προγεφυρώματα στα σύνορα της χώρας, στοχοθετεί συχνά στη γειτονική Συρία θέσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ, που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι αρχές του Ισραήλ είχαν ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι ανακάλυψαν πολλές υπόγειες στοές που οδηγούσαν από τον Λίβανο στην ισραηλινή επικράτεια και θα μπορούσαν κατ’ αυτές να χρησιμοποιηθούν από τη Χεζμπολάχ για να διαπραχθούν επιθέσεις.
Το 2006, το Ισραήλ ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Η σύρραξη αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους αμάχους, και σε πάνω από 160 στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στρατιωτικοί.
Η κρίση η οποία χαρακτηρίζει τα τελευταία 40 χρόνια τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν γνωρίζει νέα έξαρση το τελευταίο διάστημα, καθώς η ένταση ανεβαίνει στην περιοχή του Κόλπου εν μέσω ανησυχιών για το κατά πόσον μπορεί να επιβιώσει η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από αυτήν πέρυσι και να επαναφέρει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.