Αν και ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πανηγυρίζει με τους οπαδούς και ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος του τη “θριαμβευτική” νίκη του στις σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, ωστόσο ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, για την οποία ο ίδιος θα πάρει την εντολή από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολος.
Στις διερευνητικές συνομιλίες, τις οποίες ο ίδιος προτίθεται να έχει με τους αρχηγούς των άλλων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πρέπει να βρει τον κατάλληλο εταίρο με τον οποίο κατ΄ αρχήν θα πρέπει να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 92 εδρών στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, αλλά και να συμφωνήσουν σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Ένας συνασπισμός, που πριν τις εκλογές θεωρούνταν ως ο πιθανότερος και θα ήταν εκείνος της συνέχισης της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (71 έδρες) με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (30 έδρες) και ο οποίος υπήρχε μέχρι τέλη του περασμένου Μαίου, όταν διαλύθηκε εξαιτίας της διαβόητης “Υπόθεσης Ίμπιζα”, εμφανίζεται πλέον αδύνατος, μετά τη σημερινή μεγάλη ήττα των Ελευθέρων, αλλά και της προφανούς επιλογής τους να περάσουν στην αντιπολίτευση.
Μία άνετη πλειοψηφία θα είχε ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες που μείωσαν κατά 11 τις έδρες τους διαθέτοντας πλέον 41 έδρες, ωστόσο θα πρέπει να αποκλείεται, τόσο λόγω των μεγάλων απωλειών των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και των μεγάλων διαφορών τους ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία τους μέχρι τον Μάιο του 2017, στην οποία ηγούνταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και την οποία είχε διαλύσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς που διατελούσε τότε υπουργός Εξωτερικών.
Την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή θα είχε ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι οποίοι είναι ο δεύτερος μεγάλος νικητής των σημερινών πρόωρων εκλογών, καθώς, έπειτα από απουσία τους στην απερχόμενη Βουλή λόγω μη συγκέντρωσης του ορίου του 4% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, εξασφάλισαν με ποσοστό 14% την εκ νέου είσοδο τους, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα σε μία σειρά θεμάτων, θεωρούνται από πολλούς, σχεδόν αξεπέραστες.
Όπως διαπιστώνονταν στη συζήτηση των αρχηγών των πέντε κομμάτων στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, αργά απόψε, ενώ οι θέσεις Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων στα διάφορα ζητήματα ταυτίζονται σε ποσοστό 80%, εκείνες μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, φέρεται να συγκλίνουν μόνον σε ποσοστό 25%.
Μία τρίτη εκδοχή συνασπισμού θα ήταν εφικτή, καθώς θα συγκέντρωνε άνετη πλειοψηφία, εκείνη μίας τριμερούς κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο διαθέτει πλέον 14 έδρες (κατά τέσσερις περισσότερες από ό,τι στην απερχόμενη Βουλή).
Σύμφωνα με το προσωρινό αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών (καθώς υπολείπεται η καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων) το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες στο 37,1% έναντι του 31,5% στις τελευταίες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται σε ποσοστό 21,7 % (26,9% το 2017), ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων είχε μία πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% έναντι του 26% το 2017 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Στην τέταρτη θέση, οι Πράσινοι όχι μόνον εξασφαλίζουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή (που δεν είχαν πετύχει το 2017 καθώς είχαν βρεθεί κάτω του ορίου του 4%), αλλά αποσπούν ποσοστό 14%. .
Βελτιωμένο κατά 2,5 μονάδες στο 7,8% είναι το ποσοστό για το ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Βουλής, με ποσοστό 2% φαίνεται να παραμένει το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίτσα Πιλτς”) που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και με ποσοστό τότε 4,4% εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή. Εκτός Βουλής παραμένουν τα άλλα δύο υποψήφια κόμματα αριστερής απόκλισης, “Αριστερή Πλατφόρμα” που συγκεντρώνει ποσοστό 0,7% και “Αλλαγή” με ποσοστό 0,4%.