ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Η Βρετανία χαράζει εθνική πολιτική και αυξάνει την οικονομική πίεση στην ΕΕ: «Δεν είναι τέλος είναι αρχή»

Η Βρετανία χαράζει εθνική πολιτική και αυξάνει την οικονομική πίεση στην ΕΕ: «Δεν είναι τέλος είναι αρχή»

Η Βρετανία από σήμερα είναι πλήρως ανεξάρτητη χώρα και ήδη στα πρώτα μέτρα που λαμβάνει στα πλαίσια αυτής της εθνικής πολιτικής είναι η επαναδιαπραγμάτευση σε επίπεδο οικονομικών όρων με την ΕΕ.

Και μπορεί οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των Βρετανών για το Brexit να σταματήσουν σήμερα αλλά για την βρετανική οικονομία ίσως τώρα ξεκινούν λαμβάνοντας υπόψη και το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον που δήλωσε “Δεν είναι τέλος, είναι αρχή” αλλά και τις αποκαλύψεις της ΕΚΤ που θα βάλουν την ευρωζώνη σε πολύ δύσκολη θέση μπροστά στην ευέλικτη βρετανική διαπραγματευτική ικανότητα.

Μια σχέση 47 ετών και τριάντα ημερών έφθασε στο τέλος της.

Με το «καλημέρα» το Λονδίνο αυξάνει την οικονομική πίεση στις Βρυξέλλες με τελωνειακούς ελέγχους και αυξήσεις δασμών στα εισαγόμενα προιόντα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να επιβάλλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit προκειμένου να κλιμακώσει την πίεση του Λονδίνου στις Βρυξέλλες στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα The Telegraph.

«Σχεδιάζουμε πλήρεις ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης — πιστοποιητικά εξαγωγών, πιστοποιητικά ασφάλειας, ελέγχους υγείας ζώων, [υγειονομικούς ελέγχους] των ειδών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ, που θα περνούν από [τελωνεία και] σημεία συνοριακών ελέγχων», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις στην Τέλεγκραφ.

Τζόνσον: Η ώρα να ενώσουμε τη χώρα μας – Δεν είναι τέλος αλλά αρχή το Brexit

Για μία νέα αρχή που σηματοδοτεί η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Βρετανίας έκανε λόγο στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγα λεπτά μετά και το επίσημο διαζύγιο των δύο πλευρών, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις 11 ώρα Λονδίνου, μία μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

«Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη χώρα μας. Δεν είναι τέλος, είναι αρχή», είπε και πρόσθεσε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι επικεντρωμένη στους Βρετανούς πολίτες, με νόμους που θα είναι προς το συμφέρον τους και για μία καλύτερη καθημερινότητα, θέτοντας ως προτεραιότητές του τον έλεγχο της μετανάστευσης, τη δημιουργία ελεύθερων λιμανιών, την απελευθέρωση των ιχθυοκαλλιεργειών και την ένταξη σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Τόνισε δε ότι ήρθε η ώρα για εθνική ανανέωση και αλλαγή με καταπολέμηση της εγκληματικότητας και έμφαση στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη μεγαλύτερη ανανέωση στις υποδομές της χώρας από τη Βικτωριανή εποχή.

Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε αιχμές κατά των Βρυξελλών,λέγοντας πως οι πολιτικές που εφαρμόζουν είναι αντίθετες με την κατεύθυνση που αρμόζει και ταιριάζει στη Βρετανία.

Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας» και στην «ανεξαρτησία μας» και δήλωσε σίγουρος ότι το αύριο που θα ξημερώσει, θα είναι καλύτερο για τη χώρα του και τους πολίτες της.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Βρετανία δεν θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ και τις πολιτικές της, αλλά επιδιώκει μία φιλική συνεργασία.

Η Βρετανία θα αναδειχθεί σε μία «πραγματικά σπουδαία ευρωπαϊκή δύναμη και παγκόσμια τόσο στο εύρος όσο και στις φιλοδοξίες μας».

Αυτό «θα διπλασιάσει την πρακτική πρόκληση στα σύνορα τον Ιανουάριο του 2021», αναγνώρισε η πηγή.

Στοιχεία σοκ από το ΑΕΠ, πληθωρισμό και ανάπτυξη για την Ευρωζώνη

Τα σημερινά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν έκπληξη – από τις πλέον δυσάρεστες.

Η αναπάντεχη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία «έριξαν» τη συνολική αναπτυξιακή επίδοση της Ευρωζώνης σε επίπεδα στασιμότητας:

Μόλις 0,1% η αύξηση του ΑΕΠ στο μπλοκ του ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, μόλις 1,1% ο δομικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο – ένδειξη που διέψευσε την πρόσφατα εκπεφρασμένη αισιοδοξία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σταδιακή ενίσχυσή του.

Παρά την εκτόνωση της έντασης στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ Κίνας, παρά τις θετικές ενδείξεις από κάποιους δείκτες τον τελευταίο καιρό, η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει ξεκολλήσει, «χρήζει βοηθείας», ακόμη.

Τα δεδομένα

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, η συνολική οικονομική δραστηριότητα δηλαδή, αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% από το τρίτο τρίμηνο του 2019 στο τέταρτο.

Ήταν η χειρότερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2013 – όταν η ΕΚΤ δεν είχε καν αρχίσει τις παρεμβάσεις με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το οποίο είναι ακόμα ενεργό και ουσιαστικά χωρίς κοντινή ημερομηνία λήξης)

Οι διεθνείς επενδυτές εξεπλάγησαν: ανέμεναν τουλάχιστον ανάπτυξη 0,2%, κανείς δεν είδε να έρχεται συρρίκνωση.

Καταλύτης για τη δυσάρεστη έκπληξη δυο μεγάλες οικονομίες του μπλοκ, η Γαλλία (-0,1%) και η Ιταλία (-0,3%). Στη Γαλλία η πτώση προήλθε από τη μείωση των εισαγωγών και την χρησιμοποίηση αποθεμάτων και όχι νέα παραγωγή αγαθών (δείτε περισσότερα εδώ). Στην Ιταλία υποχώρησε η παραγωγή της μεταποίησης αλλά και η εσωτερική ζήτηση, η συρρίκνωση του ΑΕΠ δεν οφείλεται στον εξωτερικό τομέα που πήγε σχετικά καλά.

Θετική έκπληξη ήταν η Ισπανία, η οποία είδε ανάπτυξη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων (+0,5%). Βασική παράμετρος ήταν η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης και η ενίσχυση των εξαγωγών που έδωσαν αρκετά στο ΑΕΠ ωστε να εξισορροπήσουν τις πτωτικές πιέσεις που άσκησαν στην Ισπανική οικονομία οι μειωμένες επενδύσεις.

Πληθωρισμός

Πιο μεγάλη έκπληξη και ενδεχομένως με μεγαλύτερες συνέπειες για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του Ευρώ ήταν τα νέα από τον πληθωρισμό:

Ο δομικός πληθωρισμός (core inflation) του Ιανουαρίου υποχώρησε από το 1,3% στο 1,1%. Βασικός ένοχος για την υποχώρηση ήταν η πτώση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες. Η αρνητική τάση διαψεύσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός αρχίζει και κινείται σιγά σιγά προς τον στόχο της νομισματικής πολιτικής της (κοντά αλλά κάτω από 2%).

Η ελπίδα για ανάκαμψη του, κράτησε λίγο.

Τα συμπεράσματα

Το βασικό συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο – κι αρνητικό.

Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις για βελτίωση – ειδικά στο επενδυτικό κλίμα – η οικονομία της ευρωζώνης φλερτάρει ακόμα με τη στασιμότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.