Το σχέδιο «Opening Up America Again» για την επιστροφή των ΗΠΑ στην κανονικότητα, ανακοίνωσε την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδος) και επισήμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ!
Η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά την 1η Μαΐου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, μέσω των οποίων η αμερικανική ηγεσία ευελπιστεί να επαναφέρει το συντομότερο δυνατό τις ΗΠΑ στην κανονικότητα, μετά την πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας covid-19 που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ακόμα και στην υπερδύναμη με 2.000 και πλέον νεκρούς σε καθημερινή βάση.
Παρ’όλα αυτά και σε αντίθεση με χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν ούτε σοβαρό αριθμό κρουσμάτων, ούτε μεγάλο αριθμό θανάτων (ακριβώς όσων και με την εποχική γρίπη αυτή την στιγμή), βασικά λόγω κλιματολογικών συνθηκών αλλά και προϋπάρχοντος εμβολιασμού για την φυματίωση σε μεγάλες μάζες του πληθυσμού (βασικά σχεδόν όλοι), η υπερδύναμη «σηκώνει τα μανίκια» και επιστρέφει στη δουλειά!
«Η Αμερική θέλει να είναι ανοιχτή και οι Αμερικανοί θέλουν να είναι ανοιχτή», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος που απολαμβάνει πρωτοφανή αποδοχή που πλησιάζει το 65% σε όλες τις έρευνες, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία!
Ταυτόχρονα διακήρηξε ότι «Η γενική καραντίνα δεν αποτελεί μία μόνιμη ή αποδεκτή λύση».
Σε αντίθεση με την Ελλάδα που κάποιοι πλέον θεωρούν την καραντίνα ως «κανονικότητα» ίσως επειδή η… «κανονική» κανονικότητα θα είναι άκρως επώδυνη για το κυβερνητικό κόμμα που βολεύεται να κυβερνά με διατάγματα, χαρδαλιάδες, εισαγγελείς για τους «απείθαρχους» και τις δήθεν «ψευδείς ειδήσεις» και πάνω απ’όλα με τον πληθυσμό επιδοτούμενο με 400άρια ή 800άρια ευρώ κλεισμένο στα σπίτια του.
Γιατί αν βγει από τα σπίτια του, την πρώτη ημέρα κι όλας θα διαπιστώσει ή ότι δεν θα έχει δουλειά ή ότι θα εργάζεται μόνο 15 ημέρες τον μήνα και θα πληρώνεται ανάλογα ή ότι η επιχείρησή του δεν θα έχει πελάτες.
Το περίγραμμα του Λευκού Οίκου μετριάζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της επιδημίας, προστατεύει τους πιο ευάλωτους και μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο πολιτείας ή νομού-κομητείας κατά τη διακριτική ευχέρεια των κυβερνητών, σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σε ότι αφορά το πώς θα πότε ακριβώς θα αίρονται τα μέτρα ανά αμερικανική Πολιτεία αυτό θα είναι, βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ στην κρίση των κυβερνητών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν 24 ώρες ανακοίνωνε πως σήμερα θα έχει ευχάριστα νέα για τις αγορές στις ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας πως ξεκινά άμεσα η επανεκκίνηση της οικονομίας και ήταν πιστός στο ραντεβού του με την ιστορία.
«Εσεις θα αποφασίσετε». είπε απευθυνόμενος προς τους κυβερνήτες «Θα είμαστε στο πλευρό σας και θα κάνουμε τη χώρα να επαναλειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός ξανά. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στις δουλειές του», ο Ν. Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους.
Αφησε στην «απόλυτη δικαιοδοσία» τους το πως θα πράξουν ανά Πολιτεία με την άρση των μέτρων, χωρίς να κάνει καν προσπάθεια, όπως τονίζετε, για να τους πιέσει να ακολουθήσουν τις δικές του εκτιμήσεις.
Τα τρία στάδια άρσης των μέτρων που θα «αναστήσουν» τις ΗΠΑ
Λίγο αργότερα, από τον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσε την είδηση και έδωσε μία γενική οδηγία για όλες τις Πολιτείες στην οποία έχει δώσει τον τίτλο «Ανοίγοντας ξανά την Αμερική».
Οι Πολιτείες θα αποφασίσουν σε πρώτη φάση το πως θα αρθούν τα μέτρα σταδιακά, αλλά θα συνεχιστεί ο περιορισμός στις συγκεντρώσεις, καθώς δεν θα επιτρέπεται να βρίσκονται πάνω από 10 άτομα μαζί. Θα παραμείνει η προτροπή εργασίας από το σπίτι όσο είναι δυνατόν, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Οσον αφορά εστιατόρια, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α., θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν, αλλά κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα, όπως και τα γυμναστήρια, όπου θα πρέπει να υπάρχει μία ασφαλής απόσταση μεταξύ των επισκεπτών.
Αντίθετα, τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.
Στην δεύτερη φάση στις 15 Μαϊου θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, αλλά θα συνεχιστούν οι συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων σε χώρους άνω των 50 ατόμων.
Στην τρίτη φάση, στις 29 Μαΐου οι Πολιτείες που δεν θα έχουν κρούσματα πλέον, θα μπορούν να επιστρέψουν ολοκληρωτικά στην καθημερινότητά τους, με άνοιγμα των επιχειρήσεων, επισκέψεις στα νοσοκομεία, ενώ μεγάλες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κανονικά χωρίς πρωτόκολλα για αποστάσεις μεταξύ πολιτών, ενώ ακόμη θα ανοίξουν και τα μπαρ.
Ανά 14 ημέρες θα γίνεται επανέλεγχος της κατάστασης ώστε να αποφασίζουν οι κυβερνήτες αν πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ή να παραμείνουν στα υπάρχοντα μέτρα, ανάλογα με τους αριθμούς κρουσμάτων. Δεν δόθηκαν χρονοδιαγράμματα από τον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ ήθελε μέχρι την 1η Μαΐου να αρθούν τα μέτρα και είπε πως 29 Πολιτείες είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε άρση των μέτρων ίσως και πριν από την συγκεκριμένη ημερομηνία. «Κάποιοι είστε έτοιμοι να ανοίξετε νωρίτερα τις Πολιτείες. Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μπορείτε να το κάνετε πριν την 1η Μαΐου. Αλλά μπορείτε να πάρετε και τον χρόνο σας», είπε στους κυβερνήτες.
Λίγο μετά, στην συνέντευξη Τύπου, «κάρφωσε» αμφότερους τους Δημοκρατικούς, κυβερνήτη Αντριου Κουόμο και δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο της Νέας Υόρκης που ήταν παντελώς ανέτοιμοι για την πανδημία με τα λόγια: «Κάποιοι κυβερνήτες είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Εχουν κάνει καλή δουλειά και τους είπα πως μπορούν να προχωρήσουν σε άρση των μέτρων αν είναι έτοιμοι. Είμαστε ένα παζλ με 50 διαφορετικά κομμάτια και κάθε Πολιτεία είναι σε διαφορετική κατάσταση. Η Νέα Υόρκη περνά πολύ δύσκολες στιγμές για παράδειγμα. Αλλες Πολιτείες όχι».
Ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε ότι «Τα τεστ που εξασφαλίσαμε φέρνουν αποτελέσματα, καθώς γίνονται δεκάδες χιλιάδες σε 24ωρη βάση» (στην Ελλάδα με το ζόρι κοντεύουν τα 20.000!)
«Το 30% των περιοχών μας δεν έχει κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Πρέπει να κρατήσουμε την υγεία των πολιτών, αλλά και αυτή της οικονομίας. Συνδέονται το ένα με το άλλο. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στη δουλειά του. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να επαναφέρουμε την οικονομία και γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά του ο δρ. Αντονι Φαούτσι τόνισε πως «πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα».
Τα κρούσματα παραμένουν γύρω στις 27.000 σε καθημερινή βάση, αλλά έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία. Ωστόσο, για ένα ακόμη 24ωρο καταγράφονται πάνω από 2.000 θύματα.
Ως τα μεσάνυχτα (Ελλάδας), οι ΗΠΑ μετρούσαν άλλα 2.079 θύματα, με το σύνολο να φτάνει πλέον στις 34.522, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 675.000.
Αριθμός όχι μεγάλος για μία χώρα 340 εκατ. ανθρώπων, καθώς οι ΗΠΑ είναι τελευταίες σε θύματα ανά εκατ. πληθυσμού.