Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Toubassi προχώρησε σε ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Τουρκία για την σύναψη ΑΟΖ, στην οποία ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει την είδηση.
«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η συνθήκη.
Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ.
Παρακαλούμε όλα τα ελληνικά κανάλια και μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικά όταν μεταδίδουν επίσημες θέσεις, διασφαλίζοντας ότι οι δηλώσεις δεν μεταφέρονται αποσπασματικά ή δεν παρουσιάζονται εκτός πλαισίου.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα ευρίσκεται πάντα στη διάθεση όλων των δημοσιογράφων και των Ελληνικών ΜΜΕ, και οποιεσδήποτε επίσημες θέσεις αφορούν στα ελληνικά παλαιστινιακά θέματα εκφράζονται μόνο από τον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών».
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα μίλησε σε τουρκικά ΜΜΕ για τη πρόθεση της Παλαιστίνης να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού στην ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, ο Φαέντ Μουσταφά φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Παλαιστίνη είναι ανοιχτή σε μνημόνιο με την Τουρκία στα πρότυπα του τουρκολιβυκού απαντώντας τα εξής σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, ως Παλαιστίνη. Εργαζόμαστε για την σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες προκειμένου να επεκταθούν αυτές οι σχέσεις (Τουρκίας-Παλαιστίνης), συμπεριλαμβανομένης και μιας συμφωνίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Τουρκία».