Δεν υποχωρεί η Γαλλία και φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να φέρει την τουρκική προκλητικότητα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα και από τις την πρόσφατη κρίση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Γαλλία, της οποίας οι σχέσεις με την Άγκυρα εκτραχύνονται διαρκώς λόγω της αντιπαράθεσής τους για την Λιβύη, ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να ενσκήψει «δίχως ταμπού» στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία.
Να συζητήσουμε χωρίς ταμπού τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκία, λέει η Γαλλία
«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.
Τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στις κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις που έλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη. Η Τουρκία απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζοντας πως είναι το Παρίσι που «παίζει επικίνδυνο παιχνίδι».
Το Παρίσι επικρίνει σήμερα την συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τονίζοντας πως αυτή η συμφωνία απειλεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και των μελών της ΕΕ της Κύπρου και της Ελλάδας».
Ζαν-Υβ Λε Ντριάν: Η Τουρκία χρησιμοποιεί αλλοδαπούς ως μέσο πίεσης
«Πέρα από την κατανόηση που μπορούμε να έχουμε για την παρουσία προσφύγων στην Τουρκία, δεν μπορούμε να δεχτούμε οι πρόσφυγες να χρησιμεύουν ως μέσο πίεσης ή εργαλειοποίησης από την Τουρκία απέναντί μας»
Γαλλία και Τουρκία σε αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη
Ο Ερντογάν έχει εναποθέσει όλο το βάρος της στρατιωτικής, πολιτικής και διπλωματικής του προσπάθειας στο μέτωπο της Λιβύης, όπου η χώρα του φαίνεται πως έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η Άγκυρα υποστηρίζει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας στη Λιβύη, ενώ στον αντίποδα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΑΕ και Αίγυπτος υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού υπό τον Χαλιφά Χαφτάρ.