Στις ΗΠΑ η αριστερά «έχει σπάσει τα φρένα» μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του που πέθανε όταν ένας αστυνομικός του προκάλεσε ασφυξία στις 25 Μαΐου και έφτασαν στο σημείο να… αποκαθηλώσουν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (από τα προπύργια της αμερικανικής αριστεράς) το όνομα του προέδρου Γούντροου Ουίλσον από τη σχολή του Διεθνών Σπουδών λόγω των «ρατσιστικών πολιτικών και απόψεών» του!
Να σημειώσουμε ότι ο Γούντροου Ουίλσον (1856-1924) ο οποίος κυβέρνησε τις ΗΠΑ μεταξύ 1913 και 1921 είναι ο άνθρωπος που έβαλε τις ΗΠΑ στον Α’ΠΠ το 1917 και έσωσε την δυτική Ευρώπη και βέβαια την Ελλάδα από την μπότα του γερμανικού Ράιχ, «σφραγίζοντας» ταυτόχρονα την διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας!
Αν ο Γούντροου Ουίλσον δεν είχε επιμείνει να μπουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο είναι πολύ πιθανό ότι η ιστορία θα είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά, προς όφελος της γερμανικής αυτοκρατορίας.
Η Γερμανία παραδόθηκε βάσει των όρων που έθεσε ο Ουίλσον ο οποίος είναι και ο πρωτεργάτης της Κοινωνίας των Εθνών (προγενέστερης του ΟΗΕ)!
Τώρα, οι αριστεροί θυμήθηκαν ότι «επέτρεψε στις νότιες πολιτείες να υιοθετούν τον φυλετικό διαχωρισμό και είχε εξουσιοδοτήσει τα ομοσπονδιακά υπουργεία να διαχωρίζουν τους μαύρους από τους λευκούς εργαζόμενούς τους»!
«Οι ρατσιστικές πολιτικές και απόψεις του καθιστούν το όνομά του κάτι το ανάρμοστο για μία σχολή όπου οι σπουδαστές της, το προσωπικό και οι πρώην σπουδαστές της πρέπει να είναι πλήρως αφιερωμένοι στη μάχη κατά της μάστιγας του ρατσισμού», δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρίστοφερ Άισγκραμπερ, ο οποίος το πιθανότερο είναι σήμερα να μιλούσε γερμανικά αν δεν υπήρχε ο μεγάλος Γούντροου Ουίλσον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον υπήρξε προηγουμένως καθηγητής ιστορίας και πολιτικής οικονομίας και πρύτανης του πανεπιστημίου Πρίνστον με ιδιαίτερα φιλελεύθερες ιδέες για μεταρρυθμίσεις.
Το δε λεγόμενο “Ουϊλσόνειο δόγμα” ή “Ουϊλσόνειος ιδεαλισμός” που βασίστηκε στη θεωρία “άνευ νίκης ειρήνη” που είχε εξαγγείλει στις 22 Ιανουαρίου του 1917, (δέκα ημέρες πριν τη διακοπή των αμερικανο-γερμανικών σχέσεων), τον ανέδειξε τελικά κυρίαρχο ρυθμιστή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη λήξη του “Μεγάλου Πολέμου” στην Ευρώπη.
Το “Διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Ουΐλσον (1918)“, γνωστότερο και ως “Διάγγελμα των 14 σημείων“, ή “Διάγγελμα των 14 όρων“, ή απλούστερα “Δεκατέσσερα Σημεία“, (Fourteen Points), ή “Δεκατέσσερις όροι“, ήταν ένα ιστορικό και ιδιαίτερα βαρυσήμαντο ραδιοφωνικό διάγγελμα που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον στις 8 Ιανουαρίου του 1918, στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που βασιζόμενο σε αρχές δικαίου εισήγαγε νέες αρχές σε διεθνές επίπεδο για την μεταπολεμική ειρήνη, επηρεάζοντας ιδιαίτερα αμφότερες τις τότε αντιμαχόμενες συμμαχίες.
Το Διάγγελμα αυτό αποτελεί ουσιαστικά και την μοναδική ρητή δήλωση διεθνούς επιπέδου που έγινε στον Α’ Π.Π.
Να σημειώσουμε ένα από τα 14 σημεία του διαγγέλματος που ενδιαφέρουν την Ελλάδα άμεσα:
«Μόνο το τουρκικό τμήμα της παρούσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα πρέπει να εξασφαλίζεται ως ασφαλές και κυρίαρχο, ενώ στις εθνικότητες οι οποίες βρίσκονται σήμερα υπό τουρκική κυριαρχία θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια αδιαμφισβήτητη ασφάλεια της ζωής και μια απολύτως ανενόχλητη ευκαιρία για αυτόνομη ανάπτυξη. Τα δε Δαρδανέλια θα πρέπει να ανοίξουν οριστικά, και η ελεύθερη διέλευση των πλοίων και του δι’ αυτών εμπορίου, με όφελος όλων των εθνών θα πρέπει να καλύπτεται με διεθνείς εγγυήσεις».
Ηταν η αρχή για την διάλυσή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.