Σε μια υψηλής πολιτικής ευφυΐας κίνηση για να αποδείξει τα περιθώρια νοθείας που επιτρέπει η επιστολική ψήφος, προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ ο οποίος πρότεινε στους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα να ψηφίσουν δύο φορές στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μία μέσω επιστολής και μία διά ζώσης, για να δουν αν έχει προσμετρηθεί η ψήφος τους.
Η λογική είναι πολύ απλή. Αφού οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται πως η επιστολική ψήφος είναι αδιάβλητη, άρα ποιο είναι το πρόβλημα να επιχειρούν οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν και με τους δύο τρόπους;
Αν όντως το σύστημα είναι αδιάβλητο δεν θα επιτραπεί η δεύτερη ψήφος. Τα εγχώρια ελληνικά ΜΜΕ έχουν ανεβεί «στα κεραμίδια» με την πρόταση Τραμπ καθώς στηρίζουν την εκλογή του Τ.Μπάιντεν. Ποιο είναι το πρόβλημα; Έτσι θα αποδειχτεί ποιος έχει δίκιο. Ο Ν.Τραμπ; Ή μήπως οι Δημοκρατικοί;
«Οπότε αφήστε τους να τη στείλουν (την ψήφο) και αφήστε τους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό WECT-TV του Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου.
«Και αν το σύστημα είναι τόσο καλό όσο λένε, τότε προφανώς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν» διά ζώσης, πρόσθεσε.
Στις ΗΠΑ είναι παράνομο να ψηφίσει κανείς περισσότερες από μία φορές.
Οι γνωστοί-άγνωστοι ακτιβιστές που όλως τυχαίως πρόσκεινται στο σύστημα των Δημοκρατικών εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, εκτιμώντας ότι υποκινεί στην παραβίαση των νόμων και κάλεσαν τους πολίτες να μην ακούσουν τις προτροπές του.
Περίεργο που δεν κάνουν το ίδιο και με όλους αυτούς που έχουν προκαλέσει τις ταραχές στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες για την δολοφονία του Τ.Φλόιντ.
«Είναι παράνομο να ψηφίζει κανείς δύο φορές. Μην ακούτε τον πρόεδρο», τόνισε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) στο Twitter.
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη στη νοθεία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη σε νοθεία, αν και ειδικοί επισημαίνουν ότι η νοθεία στις εκλογές στις ΗΠΑ είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Και λοιπόν; Επειδή είναι σπάνιο φαινόμενο σημαίνει ότι δεν θα γίνει τώρα; Τι λογική είναι αυτή;
Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές προωθώντας την επιστολική ψήφο.
Η επιστολική ψήφος δεν είναι κάτι καινούριο για τις ΗΠΑ, σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους επέλεξε τη μέθοδο αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Στις φετινές εκλογές αναμένεται αριθμός ρεκόρ επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για να αποφύγουν τον συνωστισμό οι ψηφοφόροι.
Σημειώνεται ότι οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα ταχυδρομικές θυρίδες ως μια βολική και αξιόπιστη επιλογή ψήφου σε περίπτωση που δεν εμπιστεύονται τα ψηφοδέλτια τους στην Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ.
Δηλαδή αποδέχτηκαν επί της ουσίας την θέση Τραμπ ότι μπορεί να υπάρξει νόθευση της επιστολικής ψήφουενώ η θέση αυτή δικαιώνεται και από τις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας του 2016 όπου υπάρχει και νομικό προηγούμενο από επανάληψη των εκλογών καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε πως υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Χάιντς Φίσερ βάσει του συντάγματος δεν μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και δεύτερος ήταν ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, από τους Πράσινους της Αυστρίας, κατερχόμενος ως ανεξάρτητος.
Ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο (Χόφερ και φαν ντερ Μπέλεν) διεξήχθη τον Μάιο. Ήταν η πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας υποψήφιος δεν υποστηρίχτηκε είτε από το Λαϊκό Κόμμα ή από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Στον τελικό γύρο ο φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε του Χόφερ στις 23 Μαΐου 2016, έπειτα από την καταμέτρηση και των επιστολικών ψηφοδελτίων.
Την 1η Ιουλίου τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας ακυρώθηκαν έπειτα από την πρόωρη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων (γύρω στις 700.000), με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί τελικά ότι ο υποψήφιος των Πρασίνων επικράτησε με οριακή διαφορά 30.863 ψήφων.
Εκτός από την πρόωρη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, το Κόμμα της Ελευθερίας κατήγγειλε στην προσφυγή του προς το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι απουσίαζαν αρκετά μέλη από τις εφορευτικές επιτροπές και ότι η καταμέτρηση έγινε σε πολλές περιπτώσεις από μη εξουσιοδοτημένα μέλη.
Ο επαναληπτικός δεύτερος γύρος ορίστηκε να διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου 2016.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2016 διεξήχθη ο επαναληπτικός δεύτερος γύρος, στον οποίο επικράτησε ο φαν ντερ Μπέλεν.
Όπως γίνεται κατανοητό ακόμα και σε σοβαρές χώρες η επιστολική ψήφος μπορεί να εξελιχθεί σε εκλογές… Μπανανίας.