Έναν ανέλπιστα δυναμικό σύμμαχο έχει βρει η Ελλάδα στο πρόσωπο του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τα “έχει πάρει στο κρανίο” με τον Ρ.Τ. Ερντογάν και κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου.
Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του αυτή φαίνεται ότι παίζει η “ανάγνωση” τουρκικής εμπλοκής στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία.
Πέραν της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Γαλλία θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος ο ρόλος που η Τουρκία παίζει στην προσπάθεια του γαλλικού ισλαμ να “αυτονομηθεί” από την υπόλοιπη γαλλική κοινωνία και να επιβάλλει “παράλληλες κοινωνίες”.
Η Γαλλία διαφωνεί επίσης με την Τουρκία σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ. Το Παρίσι έχει κατηγορήσει την Άγκυρα ότι τροφοδοτεί την κρίση στον Καύκασο, μια κατηγορία που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει, ενώ το ισχυρό αρμενικό λόμπυ στην Γαλλία κατάφερε μια νίκη προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Άρτσαχ που εξαγρίωσε το κοινοβούλιο των Αζέρων.
Οι Γάλλοι βρίσκονται σε μετωπική αντιπαράθεση με την Τουρκία και στην Λιβύη όπου ο “εκλεκτός” τους Χαφτάρ, τον οποίο έχουν επανειλημμένα ενισχύσει από την αρχή των συγκρούσεων βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Σαράτζ που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως μαριονέττα του Ερντογάν.
Έτσι χθες αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε, εκτιμούσαν ότι το Παρίσι ηγείται της προσπάθειας για να επιβληθούν τον ερχόμενο μήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την απειλή για επιβολή κυρώσεων που είχε διατυπωθεί τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φυσικά για να το πετύχει αυτό ο Εμμανουήλ Μακρόν θα πρέπει να πείσει και άλλες χώρες να στηρίξουν την πρότασή του, πέραν της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστρίας που είναι ήδη στο πλευρό του.
Το Παρίσι υπογραμμίζει πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες.
«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ’ αυτούς».