Η Κίνα κάνει πειράματα σε μέλη του στρατού της, με την ελπίδα να αναπτύξει στρατιώτες με βιολογικά ανεπτυγμένες δυνατότητες. Δεν είναι ισχυρισμός κάποιου ανώνυμου συνομωσιολόγου ή «ψεκασμένου», αλλά του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με τον John Rattcliffe, αυτό είναι μόνον ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Κίνα προσπαθεί να προωθήσει το επιθετικό της πλάνο που θα καταστήσει την χώρα την κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του κόσμου.
Όπως τόνισε σε δημόσιες τοποθετήσεις τοποθετήσεις του ο κ. Rattcliffe, η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή – με διαφορά – για την Ουάσιγκτον και την μεγαλύτερη απειλή στην δημοκρατία και τον ελεύθερο κόσμο από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Σημείωσε μάλιστα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην Wall Street Journal, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση των καιρών μας είναι η αντίσταση στις απόπειρες του Πεκίνου να ανασχηματίσει και να κυριαρχήσει στον κόσμο.
Ο πρώην βουλευτής του Τέξας κατηγόρησε την Κίνα ότι στην προσπάθειά της αυτή, κλέβει στρατιωτική τεχνολογία από τις ΗΠΑ και έχει ως σκοπό να αντιστρέψει την εξάπλωση της ελευθερίας.
Για τον σκοπό μάλιστα αυτό, Ο Ράτκλιφ κατηγόρησε το Πεκίνο, ότι κάνει απόπειρες άσκησης επιρροής επί των Αμερικάνων νομοθετών – κατηγορία που στο παρελθόν είχε διατυπώσει και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Barr, σημειώνοντας ότι τους στοχεύει με συχνότητα έξι φορές μεγαλύτερη από την Ρωσία και 12 φορές μεγαλύτερη του Ιράν. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία, δημιουργώντας έντονη ανησυχία.
Σύμφωνα με τον κ. Rattclife το Πεκίνο πιστεύει ότι μια παγκόσμια τάξη χωρίς αυτό στην κορυφή είναι μια ιστορική ανωμαλία. Γι’ αυτό και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν την Κίνα τον κύριο σκοπό τους, αντί να διατηρούν την λογική του ψυχρού πολέμου κατά της Ρωσίας ή την πρόσφατη εμμονή με την τρομοκρατία.
Απαντώντας – χωρίς να ονοματίζει τον Ράτκλιφ- η εκπρόσωπος τύπου του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying έκανε λόγο για διπλά στάνταρ, και υπέδειξε ως σκοπό αυτών των κατηγοριών την δικαιολόγηση του εμπάργκο υψηλής τεχνολογίας κατά της Κίνας, που τελικά κάνει ζημιά στα συμφέροντα της Κίνας, των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Πέρυσι, δύο Αμερικανοί μελετητές έγραψαν μια μελέτη που εξετάζει τις φιλοδοξίες της Κίνας για να εφαρμόσει τη βιοτεχνολογία στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένου αυτών που σημείωσαν ως ενδείξεις για το ενδιαφέρον των κινέζων στην χρήσης της τεχνολογίας επέμβασης σε γονίδια προκειμένου να ενισχυθεί η απόδοση των στρατιωτών.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εξερεύνησαν την κινέζικη έρευνα στην χρήση του εργαλείο CRISPR που έχει χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει γενετικές ασθένειες και να μεταλλάξει φυτά. Το οποίο όμως η δυτική επιστήμη θεωρεί ως ανήθικο να χρησιμοποιείται για να μοχλεύει τα γονίδια προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργεία υγειών ανθρώπων.
Ενώ η πιθανή χρήση του CRISPR για την αύξηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων στο μελλοντικό πεδίο μαχών παραμένει μια υποθετική πιθανότητα προς το παρών, υπάρχουν ενδείξεις ότι κινέζοι στρατιωτικοί ερευνητές έχουν αρχίσει να εξερευνούν τις πιθανότητές τους, έγραψαν οι ερευνητές Elsa Kania, ειδική στην κινέζικη αμυντική τεχνολογία και ο Wilson VornDick, σύμβουλος σε ζητήματα Κίνας και πρώην αξιωματικός του Ναυτικού.
«Κινέζοι στρατιωτικοί επιστήμονες και στρατηγοί έχουν τονίσει με συνέπεια ότι η βιοτεχνολογία θα μπορούσε να γίνει μια «νέα στρατηγική που θα επιβλέπει από ψηλά το μελλοντικό πεδίο των μαχών», έγραψαν οι μελετητές, παραθέτοντας ένα άρθρο του 2015 σε μια στρατιωτική εφημερίδα.
Ένας εξέχων Κινέζος στρατηγός, σημείωσαν, δήλωσε το 2017 ότι «η σύγχρονη βιοτεχνολογία και η ενσωμάτωσή της με τις πληροφορίες, τη νανο(τεχνολογία) και τους γνωστικούς τομείς, κ.λπ., θα έχουν επαναστατικές επιρροές στα όπλα και τον εξοπλισμό, στους χώρους μάχης, στις μορφές πολέμου και στις στρατιωτικές θεωρίες».