Τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ για την «εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου» δηλαδή και για την διάσκεψη των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία θα μοιραστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, την οποία έχει πάρει εντολή να ετοιμάσει ο Μπορέλ.

Από την τηλεδιάσκεψη φυσικά απουσίαζαν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Λευκωσίας, παρόλο που συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν άμεσα και τις δύο χώρες, οι οποίες είναι και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε στο twitter πως «είχε μία καλή συνδιάλεξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» (τον οποίον έκανε και ταγκ καθώς σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. δεν τον έχουν «μπανάρει»). Μάλιστα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως στις 21 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Ζοσέπ Μπορέλ στις Βρυξέλλες.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1347943142528589824

«Η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ το νέο έτος, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το 2020 δεν θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί αρκετά λόγω των ιδιοτροπιών και των τεχνητών προβλημάτων που παρήγαγαν ορισμένα μέλη της ΕΕ», δήλωσε από την άλλη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «φωτογραφίζοντας» Ελλάδα και Κύπρο.

Οι όροι της Τουρκίας για τη συνδιάσκεψη , τους οποίους έχουν επαναλάβει ρητά αρκετές φορές Τούρκοι αξιωματούχοι είναι είτε να μην κληθεί η Κυριακή Δημοκρατία είτε να κληθούν μαζί και τα Κατεχόμενα.

Από την άλλη οι όροι της Αθήνας είναι λίγο πιο «θολοί». Συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε:

«Από εκεί και πέρα βέβαια όλα τα κράτη τα οποία θα προσκληθούν, θα πρέπει να σέβονται δυο βασικά κριτήρια τα οποία για μας είναι αυτονόητα.

Το ένα είναι να αναγνωρίζουν το σύνολο των υπολοίπων συμμετεχόντων. Δεν δύναται δηλαδή κάποιο κράτος το οποίο θέλει να συμμετάσχει να μην αναγνωρίζει όλες τις άλλες συμμετέχουσες χώρες. Να σέβεται την εδαφική κυριαρχία όλων των άλλων κρατών. Αυτό είναι το ένα βασικό κριτήριο.

Το άλλο είναι βέβαια, επίσης αυτονόητο, είναι να σέβονται τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως του Δικαίου της Θάλασσας».

Τι θα συμβεί όμως αν δεν καλεστεί καθόλου η Κύπρος, η Ελλάδα θα συμμετάσχει;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανύποπτο χρόνο είχε απαντήσει στον Γιάνη Βαρουφάκη πως η πολυμερής διάσκεψη σκοντάφτει στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπονοώντας πως η συμμετοχή της είναι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Όμως η ΕΕ και είναι σίγουρο πως θα πιέσει είτε για τη μη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε το πιο πιθανόν για τη συμμετοχή των Κατεχόμενων, κάτι που θα αποτελέσει έμμεση αναγνώρισή τους.

Επιπλέον τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι σε μία τέτοια συνδιάσκεψη θα είναι αποκλειστικά το μοίρασμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού είναι και τα μόνα που αμφισβητούνται. Είναι σίγουρο πως Αθήνα και Λευκωσία θα πιεστούν από τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες να υποχωρήσουν «για το καλό της περιοχής».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης δεν αποκλείεται η Τουρκία να θέσει έστω και ανεπίσημα αιτήματα για αποστρατικοποίηση των νησιών τα οποία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να συζητήσει, ειδικά αν συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες συμμετέχοντες.