Ένα νέο πατριωτικό κόμμα σκέφτεται να ιδρύσει ο Ντόναλντ Τραμπ αφού «αποχαιρέτησε» τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που πιστεύουν ότι η απήχηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ είναι τέτοια που αν το κάνει, θα διαταράξει την ισορροπία των δυνάμεων στις ΗΠΑ, μπαίνοντας «σφήνα» σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, αν όχι ξεπερνώντας τους.
Τα 75 εκατομμύρια που ψήφισαν υπέρ του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιο ισχυρή βάση και θεμέλιο για να κάνουν πραγματικότητα τη μεγάλη επιστροφή του Τραμπ στην πολιτική σκηνή.
«Θα επιστρέψω, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο», τόνισε άλλωστε με νόημα αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο μαζί με τη Μελάνια Τραμπ.
Η πρόθεση μάλιστα του Τραμπ δεν έχει παραμείνει απλά ως… σκέψη, καθώς φέρεται να έχει συζητήσει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με τους συνεργάτες του.
Και μπορεί πολλά κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της πλειοψηφίας του κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, αλλά και πολλοί ομοϊδεάτες του να του έχουν γυρίσει την πλάτη, σε μια προσπάθεια να μην υπογράψουν τον πολιτικό τους θάνατο, μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε άτομα, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ συνεχίζει να διατηρεί ισχυρή επιρροή στους ψηφοφόρους του.
«Το σύστημα των ΗΠΑ δεν θα αφήσει ένα νέο κόμμα να πετύχει»
Από την πλευρά του πάντως, ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής ιστορίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Dr. Djene R. Bajalan, ισχυρίζεται ότι είναι απίθανο ένα νέο πολιτικό κίνημα να έχει επιτυχία σε εκλογικούς όρους.
«Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκο και είναι δύσκολο για κάποιο τρίτο κόμμα να εισβάλει», ισχυρίζεται, κάνοντας λόγο για πλήθος γραφειοκρατικών εμποδίων.
«Δεν είναι σαν την Ευρώπη όπου υπάρχει το κοινοβουλευτικό σύστημα και είναι πιθανό ένα νέο κόμμα να γνωρίσει επιτυχία. Το αμερικανικό σύστημα είναι άκαμπτο», προσθέτει.
Και ποιος μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο όταν στις ΗΠΑ υπάρχουν ήδη αρκετά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Πράσινου Κόμματος, του Συνταγματικού Κόμματος και του Ελευθεριακού Κόμματος, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί αρκετά επιτυχημένο στον εκλογικό στίβο.
Το κίνητρο του Τραμπ πίσω από το σχέδιο για ίδρυση νέου κόμματος είναι πάντως ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον Bajalan: αισθάνεται προδομένος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς πολλά ανώτερα στελέχη του δεν συμμερίστηκαν τους ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες.
«Τα γεγονότα που έχουν συμβεί σήμερα με ανάγκασαν να επανεξετάσω την κατάσταση και δεν μπορώ τώρα, με καθαρή συνείδηση, να αντιταχθώ», ανέφερε εξάλλου ο Τραμπ, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Η εκδίκηση Τραμπ
«Ο Τραμπ πιστεύει ότι έχει απομακρυνθεί από το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και θέλει να πάρει εκδίκηση», υποστηρίζει ο Bajalan, προσθέτοντας:
«Πιστεύει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν είναι πλέον χρήσιμο γι’ αυτόν. Και επίσης, γνωρίζετε, με τον Τραμπ και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, μπορεί να το θεωρήσει ως έναν τρόπο, ίσως, και να κερδίσει χρήματα από τους πολιτικούς του υποστηρικτές».
Από την πλευρά του πάντως, και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δείχνει να έχει τελειώσει με τον Τραμπ.
Ενώ ήταν στην ευχάριστη θέση να τον υποστηρίξει το 2016, «αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτυχημένος στο να κερδίσει εκλογές για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», το οποίο σταδιακά έχασε το Σώμα, τον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία μέχρι το 2021.
«Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θέλουν τον Τραμπ να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή, επειδή τον βλέπουν ως εμπόδιο για το μέλλον του κόμματος», υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του ότι ακόμα και οι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι που παρέμειναν πιστοί στον Τραμπ μέχρι το τέλος θα τον ακολουθήσουν στο νέο πολιτικό κεφάλαιο της ζωής του.
Όπως και να΄χει, ο Τραμπ, αν και για την ώρα θεωρείται αδύνατο να αποκτήσει τέτοιο πολιτικό βάρος και να τα «βάλει» με τα καθιερωμένα κόμματα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο GOP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα).
«Μπορεί να αποσπάσει αρκετούς ψηφοφόρους και αν είναι ακόμα μόνο το 5 ή το 10%, θα είναι ισχυρό χτύπημα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», σημειώνει για να συμπληρώσει:
«Η αμερικανική πολιτική σκηνή είναι πολύ καλά ισορροπημένη. Οποιαδήποτε αλλαγή στους ψηφοφόρους μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για το ένα πολιτικό κόμμα ή το άλλο. Επομένως, μπορεί να μην είναι πολύ επιτυχημένο ως πολιτικό κόμμα, αλλά θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους Ρεπουμπλικανούς, αποδυναμώνοντάς τους στις εκλογές».
Από την άλλη, δεν πρέπει να θεωρείται επίσης δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τα 75 εκατομμύρια που ψήφισαν τον Τραμπ στις τελευταίες εκλογές θα τον ακολουθήσουν και στο νέο του κόμμα.
«Επομένως, όταν κοιτάζουμε τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ εκείνων που προσελκύονται από την πολιτική και μεταξύ εκείνων που ασχολήθηκαν με την πολιτική λόγω του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος», τονίζει ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας πως εκατομμύρια των πολιτών που ψήφισαν τον Τραμπ θα ψήφιζαν οποιονδήποτε Ρεπουμπλικάνο.
Αυτό ωστόσο που πρέπει να αναγνωριστεί στον Τραμπ είναι το γεγονός ότι κατάφερε να διευρύνει τη βάση του και να κάνει τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική. Μόνο ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει τις προθέσεις του και τι έχει στο μυαλό του, καθιστώντας αυτόματα παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον του λόγω ιδιοσυγκρασίας και μόνο…
Trump Talks To Allies About Starting His Own Political Party https://t.co/H4F49dthrh pic.twitter.com/tO6qy3CL6V
— Daily Wire (@realDailyWire) January 20, 2021