Λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στα δύο γερμανικά κρατίδια ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία βρίσκεται στη δίνη ενός πολιτικού σκανδάλου.
Δύο βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ παραιτήθηκαν μετά από κατηγορίες ότι θησαύριζαν εν μέσω πανδημίας, εισπράττοντας προμήθεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την αγορά προστατευτικών μασκών.
Πρωταγωνιστές του σκανδάλου είναι ο Γκέοργκ Νούσλαϊν, βουλευτής των Bαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ο Χριστιανοδημοκράτης Νίκολας Λέμπελ, οι οποίοι εισέπραξαν προμήθεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έκαστος, προκειμένου να «συστήσουν» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συγκεκριμένους κατασκευαστές μασκών.
Η «σύσταση» του Νουσλάιν ειδικότερα είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη παραγγελία για την εταιρεία της προτίμησής του, την οποία ο βουλευτής φέρεται να χρέωσε στη συνέχεια για το ρόλο του ως μεσάζοντα 600.000 ευρώ (!). Αποχώρησε από το κόμμα είπε όμως ότι μέχρι νεοτέρας, επιθυμεί να διατηρήσει την έδρα του στη Βουλή.
Ο Λέμπελ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος και είπε ότι η εταιρεία του έλαβε 250 χιλιάδες ευρώ για τα «χρυσά» συμβόλαια με τις μάσκες. «Ως βουλευτής θα έπρεπε να επιδείξω μεγαλύτερη ευαισθησία στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες και μάλιστα σε εποχές πανδημίας», είπε. Η δικαστική έρευνα εις βάρος των δύο βουλευτών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όλα αυτά σημειωτέον συνέβησαν στην αρχή της πανδημίας, όταν οι μάσκες ήταν δυσεύρετες και οι τιμές τους υψηλότερες.
«Το να δέχεται κανείς χρήματα από προμήθειες και να βγάζει λεφτά ως μεσάζων σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι απολύτως απαράδεκτο. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γιενς Σπαν στην εφημερίδα Rheinpfalz.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel έως και δώδεκα βουλευτές μπορεί να έχουν επωφεληθεί από τις κρατικές αγορές μάσκες προσώπου. Με εξαίρεση τον Λέμπελ πάντως όλοι αρνούνται τη συμμετοχή τους.
Το σκάνδαλο αγγίζει την «αυλή» της Μέρκελ σε μία κρίσιμη στιγμή. Στις 14 Μαρτίου η χώρα μπαίνει σε μία παρατεταμένη εκλογική περίοδο, με τους πολίτες να ψηφίζουν στα νοτιοανατολικά κρατίδια της χώρας, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Οι τελευταίες «δείχνουν» συντριπτική ήττα για το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) του Αρμιν Λάσετ, επίδοξο διάδοχο της Μέρκελ στην καγκελαρία.