Σημαντική μερίδα του ιταλικού πληθυσμού εγκρίνει τη στάση του πρωθυπουργού της χώρας τους, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δικτάτορα, μετά τη στάση του απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μαζί με αυτές το περιβόητο «sofagate».
Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Ερντογάν, ο Ντράγκι τον αποκαλέσε απολυταρχικό για το γεγονός ότι δεν προέβλεψε κατά την επίσκεψη της Φον Ντερ Λάιεν στην Αγκυρα να υπάρχει καρέκλα για εκείνη που τελικά αναγκάστηκε να καθίσει στον καναπέ.
Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Swg, τo 38% των Ιταλών εγκρίνει τη στάση του Ντράγκι προς τον Τούρκο πρόεδρο και τις δηλώσεις με τις οποίες τον χαρακτήρισε «δικτάτορα».
Παράλληλα, το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «θα μπορούσε να είναι ακόμη σαφέστερος, και το 18% απαντά ότι «είναι λάθος, διότι με τον τρόπο αυτό τίθενται σε κίνδυνο οι σχέσεις με την Τουρκία». Το 21% δεν είναι σε θέση να εκφέρει γνώμη.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Λιβύη, το 69% του στατιστικού δείγματος είναι της άποψης ότι πρέπει να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις επί της κυβέρνησης της Τρίπολης, για να βελτιωθεί η κατάσταση των ξένων προσφύγων και μεταναστών στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα, ενώ 21% δεν έχει μια σαφή γνώμη και το 10% είναι αντίθετο.
Στην ερώτηση, τέλος, αν η Ιταλία πρέπει να αναλάβει πιο δυναμικό ρόλο στην βόρειο Αφρική, από οικονομικής και πολιτικής απόψεως, το 57% απαντά καταφατικά, το ενώ το 28% δεν έχει διαμορφώσει άποψη επί του θέματος και το 15% είναι αντίθετο.