Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σήμερα κατά την διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που διοργάνωσε έναν νέο στόχο των ΗΠΑ για σχεδόν τη διπλάσια μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποσκοπώντας να σηματοδοτήσει την επάνοδο της χώρας του στον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και να δώσει ώθηση στον υπόλοιπο κόσμο να “ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του”.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μεταξύ του 50% και 52% ως το 2030 σε σχέση με το 2005.
Ο στόχος αυτός σχεδόν διπλασιάζει την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση μεταξύ του 26% και του 28% με χρονικό ορίζοντα το 2025.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα απευθυνθεί στην σύνοδο το πρωί τοπική ώρα, πριν από τους περίπου 40 ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο που έχουν προσκληθεί να μετάσχουν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι, ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν ή ακόμη ο Πάπας Φραγκίσκος.
Η πρόθεσή του Αμερικανού προέδρου είναι “να θέσει στον κόσμο την πρόκληση να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του και να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση”, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο στόχος αυτός, ο οποίος εμφανίζεται φιλόδοξος, συνιστά την αμερικανική συμβολή στην ελπίδα να διατηρηθεί η άνοδος παγκοσμίως των θερμοκρασιών κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, ει δυνατόν σε +1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που συνήφθη το 2015.
Ο Μπάιντεν ήδη από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του τον Ιανουάριο επανέφερε τη χώρα του στην συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα από την οποία την είχε αποσύρει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.
Η νέα δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επέλεξε την παγκόσμια Ημέρα της Γης για τη διοργάνωση της συνόδου του για το κλίμα, αναμένεται να επιτρέψει στην αμερικανική οικονομία να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050.
Ο νέος αυτός στόχος των ΗΠΑ “μας προσφέρει τα μέσα άσκησης σημαντικής πίεσης” για να “δώσουμε ώθηση στην κλιματική δράση στο εξωτερικό”, δήλωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.
Με τις νέες ανακοινώσεις που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες ή αναμένεται να κάνουν σήμερα η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η ΕΕ ή η Βρετανία, χώρες, “οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας”, θα έχουν πλέον αναλάβει δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τον παγκόσμιο στόχο για την μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ωστόσο ο παγκόσμιος αυτός στόχος δείχνει γενικά ανέφικτος σε αυτό το στάδιο δεδομένης της σημερινής κατάστασης των εθνικών δεσμεύσεων.