Θέλοντας να εμποδίσουν την πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, δημοκρατικοί βουλευτές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν σήμερα αρνητικό αίτημα για την έκβαση της διαδικασίας.
Οι βουλευτές Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, Μαρκ Πόκαν, και Ρασίντα Τλάιμπ ήταν οι κύριοι εισηγητές του ψηφίσματος, που έχει τουλάχιστον έξι ακόμη εισηγητές, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών στη Βουλή, που ζητούν μια πιο συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να τερματιστεί η βία, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν σκοτώσει δεκάδες αμάχους, οι περισσότεροι από τους οποίους Παλαιστίνιοι στην υπό ισραηλινό αποκλεισμό Λωρίδα της Γάζας.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε νωρίτερα φέτος την πώληση των όπλων, ύψους 735 εκατ. δολαρίων, στο Ισραήλ. Το Κογκρέσο ενημερώθηκε επισήμως για τη σχεδιαζόμενη πώληση στις 5 Μαΐου.
Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών, κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Σε μια περίοδο που τόσοι πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπάιντεν, υποστηρίζουν μια κατάπαυση του πυρός, δεν πρέπει να στέλνουμε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου οπλικά συστήματα «άμεσης επίθεσης», για να παρατείνει αυτή τη βία», δήλωσε η βουλευτής των Δημοκρατικών, Οκάζιο-Κορτέζ, σε ανακοίνωσή της.
Το ψήφισμα είναι απίθανο να προχωρήσει περαιτέρω προς εξέταση στη Βουλή, όπου το γραφείο της προέδρου του σώματος, Νάνσι Πελόζι, ελέγχει ποια νομοθεσία θα τεθεί σε ψηφοφορία. Τα ηγετικά στελέχη της Βουλής έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πώληση των όπλων στο Ισραήλ, με το υπ’αριθμόν «δύο» των Δημοκρατικών, Στένι Χόγιερ, να δηλώνει την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι την στηρίζει.
Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν την περασμένη εβδομάδα οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή.
Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, εκφράζουν συνήθως την ισχυρή στήριξή τους στο Ισραήλ.
Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Ουάσινγκτον να χορηγεί στο Ισραήλ ετησίως στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 3,8 δισ. δολαρίων.