Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η Σερβία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν τo Kόσοβο γίνει δεκτό στον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.
Η βαλκανική χώρα αγωνίζεται κατά της διεθνούς αναγνώρισης του Κοσόβου και της ένταξής του σε διεθνείς οργανισμούς από τότε που κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Τα περισσότερα από τα 46 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως χώρα.
«Θα σήμαινε de facto την αποπομπή της Σερβίας»
Η αποδοχή της αίτησης του Κοσόβου να ενταχθεί στον οργανισμό «θα σήμαινε de facto την αποπομπή της Σερβίας», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Prva TV το βράδυ της Παρασκευής.
«Θα δούμε αν η Σερβία θα παραμείνει ή όχι αν το Κόσοβο γίνει δεκτό στον οργανισμό που εδρεύει στο Στρασβούργο», είπε. «Ίσως θα προτιμούσαν να έχουν το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης αντί της Σερβίας», επεσήμανε.
Η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της επικράτειάς της και έχει στηριχθεί στην Κίνα και τη Ρωσία για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του. Η Ρωσία αποκλείστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2022 μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία. Τόσο η Σερβία όσο και το Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους για να τύχουν πιθανής ένταξης.