
Τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό κατά τη δεύτερη θητεία του σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
Η κυβέρνηση Τραμπ μοιάζει να έχει βάλει το σουνιτικό βασίλειο στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της.
Η Σαουδική Αραβία ήταν η οικοδέσποινα των συνομιλιών των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαιώσει πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο που συνεχίζεται για πάνω από τρία χρόνια.
Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος διατυμπανίζει πως θέλει το Ριάντ να ενταχθεί στις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ, με άλλα λόγια να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε πως πιθανόν θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να επισφραγιστεί διμερής συμφωνία εντός των ορίων της οποίας το βασίλειο θα επενδύσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην αμερικανική οικονομία, ιδίως αγοράζοντας στρατιωτικό υλικό.
Την 6η Μαρτίου, είπε πως ανέμενε να ταξιδέψει εκεί σε περίπου ενάμιση μήνα. Θύμισε πως είχε επίσης κάνει εκεί το πρώτο ταξίδι του κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), όταν ανακοίνωσε σαουδαραβικές επενδύσεις ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κατά το ρεπορτάζ, η πιθανή επίσκεψη συζητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα σε αξιωματούχους των δυο πλευρών, και στο περιθώριο των συνομιλιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μια από τις πηγές διευκρίνισε πως αρχικά σχεδιαζόταν η επίσκεψη να ξεκινήσει την 28η Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε και πλέον προγραμματίζεται να γίνει περί τα μέσα Μαΐου.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Παρότι ο κ. Τραμπ διαβεβαιώνει πως κι άλλες χώρες —ιδίως η Σαουδική Αραβία— επιθυμούν να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ, το Ριάντ καταδικάζει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας κι επαναλαμβάνει πως δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ προτού ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.