Το Ιράν κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας — ανταποδίδοντας τη χειρονομία της Ρώμης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, για να διαμαρτυρηθεί εναντίον του τρόπου με τον οποίο η Τεχεράνη αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί τη 16η Σεπτεμβρίου, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.
Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής συνελήφθη για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Ιρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, και χιλιάδες συνελήφθησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις και στα επεισόδια που ακολούθησαν.
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή Τύπου που δημοσιοποίησε πως ο Ιταλός πρεσβευτής Τζουζέπε Περόνε εκλήθη για να του επιδοθεί διαμαρτυρία «εναντίον της συνέχισης των επεμβατικών δηλώσεων και ενεργειών ορισμένων Ιταλών αξιωματούχων», της ανάμιξής τους «στις εσωτερικές υποθέσεις» του Ιράν. Χαρακτήρισε «αρνητικές» και «παράλογες» τις τοποθετήσεις Ιταλών αξιωματούχων.
«Οι επιλεκτικές προσεγγίσεις, τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι (πρακτικές) εντελώς απαράδεκτες που απορρίπτονται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», προστέθηκε στην ανακοίνωση Τύπου.
Το ΥΠΕΞ του Ιράν έχει καλέσει πάνω από δέκα πρεσβευτές δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων.
Την Τρίτη η Ιταλία κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της «απαράδεκτης» αντίδρασης των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας στις μαζικές κινητοποιήσεις.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την κατάσταση στο Ιράν, έχει κάνει λόγο για «ντροπή» και έχει τονίσει πως η Ρώμη πήρε απόφαση να υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν κυρίως τις ΗΠΑ, ορκισμένο εχθρό τους, αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πως προσπαθούν να υποκινήσουν αυτές που περιγράφουν με τον όρο «ταραχές» με απώτερο σκοπό την αλλαγή καθεστώτος.