Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ που έγινε προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη, μετά την απαγγελία 34 κατηγοριών σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για υποτιθέμενα οικονομικά αδικήματα από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατέδειξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατάφερε να διχάσει την χώρα αλλά έδειξε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό:
Η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ αύξησε τις πιθανότητες του να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024 όπως υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Κατά τα ευρήματα της, το 49% των Αμερικανών θεωρεί πως ήταν σωστό να απαγγελθούν κατηγορίες ποινικής φύσης στον κ. Τραμπ, η πρώτη σε βάρος πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην ιστορία.
Το 84% εξ όσων είπαν πως ανήκουν στους Δημοκρατικούς έκρινε πως ήταν σωστή η άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ μόλις το 16% όσων είπαν πως ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους συμφωνεί.
Ενώ το 40% όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι είπε πως η δίωξη έκανε πιθανότερο να ψηφίσει τον κ. Τραμπ το 2024, ενώ μόλις το 12% είπε πως πλέον είναι λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσει. Το 38% είπε πως η δίωξη δεν θα έχει καμία επίπτωση.
Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται με διαφορά μπροστά στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματός του: το 58% των Ρεπουμπλικάνων λέει πως είναι ο υποψήφιος που προτιμούν, από 48% σε προηγούμενη έρευνα της Ipsos για το Ρόιτερς τη Δευτέρα.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, που επισήμως δεν έχει ακόμη θέσει υποψηφιότητα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 21%.
Το 76% εξ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι βλέπει στην άσκηση ποινικής δίωξης προσπάθεια να εμποδιστεί ο Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία με τη διαδικασία. Την ίδια άποψη μοιράζεται το 34% των Δημοκρατικών.
Το 51% του δείγματος —αλλά μόλις το 18% των Ρεπουμπλικάνων— θεωρεί πως η ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Τραμπ σημαίνει πως πρέπει να του αφαιρεθεί διά παντός το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3,8% για το σύνολο του δείγματος και ±6,3% για τους 368 συμμετέχοντες που δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι.