Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη νοοτροπία του Β.Πούτιν και τους λόγους γιατί ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στον Τζέικ Τάπερ στο CNN.
«Δεν έχω καμία λογική εξήγηση. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σειρά δυσαρέσκειας, αυτή είναι μια στρατηγική ηγεμονίας στην περιοχή και θα έλεγα ότι αυτή είναι μια συνέπεια μετά τον Covid-19, της απομόνωσης», όπως είπε.
Όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις χωρών όπως η Κίνα, που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μακρόν αρνήθηκε να τις καταδικάσει.
«Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε διαλέξεις στους ανθρώπους και να λέμε ότι είμαστε στην καλή πλευρά της ιστορίας. Νομίζω ότι, αν έχουμε πολύ σεβασμό, προσπαθούμε να καταλάβουμε πού στέκονται, σε τι πιστεύουν και ποια είναι τα συναισθήματά τους, μπορούμε να τους πείσουμε», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν χαρακτήρισε την απόφαση του Πούτιν για επιστράτευση «λάθος» και χαμένη ευκαιρία για «να προχωρήσουμε σε έναν δρόμο προς την ειρήνη».
«Πριν από λίγους μήνες ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέφερε ένα μήνυμα: «Δέχθηκα επίθεση από το ΝΑΤΟ, πυροδότησαν την κατάσταση και απλώς αντέδρασα». Τώρα, είναι σαφές για όλους ότι ο ηγέτης που αποφάσισε να πάει στον πόλεμο, ο ηγέτης που αποφάσισε να κλιμακωθεί είναι ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη για «κρίση δημοκρατιών», συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από χρόνια «πίεσης» και προσπαθειών «αποσταθεροποίησης».
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την αμερικανική δημοκρατία, ο Μακρόν απάντησε: «Ανησυχώ για όλους μας».
«Μισώ να κάνω διαλέξεις σε ανθρώπους και να λέω «ανησυχώ για σένα». Αλλά πιστεύω ότι αυτό που διακυβεύεται είναι αυτό που χτίσαμε τον 18ο αιώνα», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του.
Ο Γάλλος ηγέτης προειδοποίησε για μια παγκόσμια κρίση των δυτικών «φιλελεύθερων δημοκρατιών» όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τάση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του ρατσισμού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
«Πρέπει πάντα να διατυπώνουμε τον σεβασμό της προθυμίας των ανθρώπων, τις αναφορές της μεσαίας τάξης και όλη την πρόοδο που σημειώνουν οι δημοκρατίες μας που καλωσορίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι ανοιχτές και συνεργάσιμες. Αυτό είναι θέμα ισορροπίας», όπως είπε.
«Είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε μια αυξανόμενη πίεση στις κοινωνίες μας και βρισκόμαστε στο σημείο όπου, στις διάφορες χώρες μας, υπάρχει αυτό που θα ονόμαζα κρίση των μεσαίων στρωμάτων», τονισε.