ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ'τον Τάιλερ και μπρος»!

«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ

Πέθανε κατά τη διάρκεια γεύματος σε ξενοδοχείο της Οχρίδας στη Βόρεια Μακεδονία

«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 69 ετών ο Άλεξ Σάλμοντ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάλμοντ πέθανε κατά τη διάρκεια γεύματος σε ξενοδοχείο της Οχρίδας στη Βόρεια Μακεδονία. Ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή.

Χθες, ο Σάλμοντ ήταν ένας από τους ομιλητές σε φόρουμ για την πολιτιστική διπλωματία, που συνδιοργάνωσε το γραφείο του πρώην προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, το Διεθνές Κέντρο «Alliance of Civilizations» και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας από το Βερολίνο.

Ήταν πρωθυπουργός (πρώτος υπουργός) της Σκωτίας από το 2007 έως το 2014, αρρώστησε ενώ βρισκόταν στη Βόρεια Μακεδονία.

Είχε οδηγήσει το κόμμα του στην εξουσία το 2007 SNP ενώ επανεξελέγη το 2011 με πρωτοφανή πλειοψηφία που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο Σάλμοντ ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κατά το δημοψήφισμα του 2014. Παραιτήθηκε όταν οι Σκωτσέζοι επέλεξαν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο με 55% έναντι 45%.

Συγκρούστηκε με τη διάδοχό του στην πρωθυπουργία, Νίκολα Στέρτζεον, για τον κακό χειρισμό από την κυβέρνησή της των καταγγελιών για παρενόχληση οι οποίες είχαν διατυπωθεί σε βάρος του. Αθωώθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα το 2020.

Το 2018 εγκατέλειψε το SNP και ίδρυσε το κόμμα Alba που υποστήριζε την ανεξαρτησία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.