ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τότε είπε «ΟΧΙ» ένας μεγάλος Έλληνας. Σήμερα πού θα βρούμε τον «μεγάλο Έλληνα»;
prodeals

Εκλογές ΗΠΑ: Οριακό προβάδισμα για τον Ντ.Τραμπ έναντι της Κ.Χάρις – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε πανεθνικό επίπεδο

Μπορεί να κερδίσει ο πρώην πρόεδρος και τη λαϊκή ψήφο και το Σώμα των Εκλεκτόρων;

Εκλογές ΗΠΑ: Οριακό προβάδισμα για τον Ντ.Τραμπ έναντι της Κ.Χάρις – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε πανεθνικό επίπεδο

Λίγα βήματα μακριά από την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο φαίνεται βρίσκεται ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος και νυν υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε πανεθνικό επίπεδο, ακόμη όμως η μάχη είναι σκληρή και για πολλούς εξακολουθεί να είναι αμφίρροπη.

Σύμφωνα με αυτές όπως τις παρουσιάζει το RealClearPolitics ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πιθανότητες πλέον να εκλεγεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ οι οποίες φτάνουν στο 94,5% έναντι μόνο 5,3% της Καμάλα Χάρις.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Ντ.Τραμπ προηγείται μεν με οριακή διαφορά της Καμάλα Χάρις με 48,5% έναντι 48,4% αλλά οι πιθανότητες να επικρατήσει στις Πολιτείες-κλειδιά και να αποκτήσει τους απαιτούμενους εκλέκτορες είναι κοντά στο 95%.

Έτσι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών μπορεί να κερδίσει και τη λαϊκή ψήφο και το σώμα των εκλεκτόρων με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πάντως η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή.

Η αντιπρόεδρος Χάρις έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις – αλλά οι περισσότερες έρευνες δείχνουν έναν έντονο ανταγωνισμό για τον Λευκό Οίκο, διατηρώντας την κούρσα απρόβλεπτη λιγότερο από οκτώ ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με τέσσερις μονάδες, 51%-47%, σε δημοσκόπηση του ABC/Ipsos με πιθανούς ψηφοφόρους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, ελαφρώς υψηλότερη από το πλεονέκτημα του 50%-48% στις αρχές Οκτωβρίου.

Μια έρευνα του CBS/YouGov την Κυριακή δείχνει ότι το ποσοστό της Χάρις μειώνεται στο 50%-49%, μια μετατόπιση από το προβάδισμα 51%-48% της αντιπροέδρου στα μέσα Οκτωβρίου (η δημοσκόπηση του ABC είχε περιθώριο σφάλματος 2,5 και το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης CBS ήταν 2,6).

Μια δημοσκόπηση του Emerson College Polling (23-24 Οκτωβρίου) που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο δείχνει ότι οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν στο 49%, αφού η Χάρις προηγείτο με 49% έως 48% μία εβδομάδα νωρίτερα και είναι η πρώτη στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Έμερσον, όπου η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν έχει προβάδισμα από τον Αύγουστο.

Ο Τραμπ και η Χάρις βρίσκονται σε ισοβαθμία στο 48% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση των Times/Siena που κυκλοφόρησε την Παρασκευή (περιθώριο σφάλματος 2,2), αποτελέσματα που δεν είναι “ενθαρρυντικά” για την Χάρις καθώς οι Δημοκρατικοί είχαν τη λαϊκή ψήφο στις πρόσφατες εκλογές, ακόμη και όταν έχασαν τον Λευκό Οίκο, σημειώνουν οι Times.

Η δημοσκόπηση αντιπροσωπεύει μείωση της υποστήριξης για τη Χάρις από την προηγούμενη δημοσκόπηση των Times στις αρχές Οκτωβρίου που την έδειξε με προβάδισμα 49%-46% έναντι του Τραμπ.

Οι υποψήφιοι είναι στο 47%, σε δημοσκόπηση του CNN/SSRS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (περιθώριο σφάλματος 3,1), που αντιπροσωπεύει επίσης μια πτωτική τάση για την Χάρις, η οποία προηγείτο του Τραμπ 48% έως 47% στην έρευνα του Σεπτεμβρίου.

Ο Τραμπ προηγείται 48% έως 46% σε έρευνα του CNBC για εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (περιθώριο σφάλματος 3,1) και προηγείται 47% έως 45% σε δημοσκόπηση εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Wall Street Journal την Τετάρτη (περιθώριο σφάλματος 2,5) μετατόπιση προς όφελος του Τραμπ από τον Αύγουστο, όταν η Χάρις προηγήθηκε με 47% έως 45% σε έρευνα του Journal.

Ο Τραμπ προηγείται επίσης της Χάρις κατά δύο μονάδες, 51% προς 49%, σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κλίνουν προς έναν υποψήφιο, σύμφωνα με έρευνα HarrisX/Forbes που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (περιθώριο σφάλματος 2,5) και είναι πάνω από μία μονάδα. 49% έως 48%.

Αρκετές άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις προηγείται: Σε μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Monmouth με 802 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που πραγματοποιήθηκε στις 17-21 Οκτωβρίου και δημοσιοποιήθηκε επίσης την Τετάρτη, η Χάρις έχει πλεονέκτημα 47%-44% έναντι του Τραμπ μεταξύ των ερωτηθέντων που είπαν ότι «σίγουρα» ή «μάλλον» σχεδιάζουν να ψηφίσουν έναν από τους δύο υποψηφίους, ενώ το 4% επέλεξε «άλλο» και το 5% δεν επέλεξε κανέναν υποψήφιο.

Η Χάρις σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες, 49% έως 46%, σε έρευνα του Economist/YouGov για πιθανούς ψηφοφόρους που δημοσιοποιήθηκε επίσης την Τετάρτη (περιθώριο σφάλματος 3).

Η Χάρις προηγείται με τέσσερις μονάδες, 50% προς 46%, στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Morning Consult που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας, αλλά κάτω από το προβάδισμά της 51%-45% στις δύο δημοσκοπήσεις πριν από την περασμένη εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.