ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ωραίος ο Α.Σαμαράς χθες! Νόμιζες, ακούγοντάς τον, ότι διάβαζες τα ρεπορτάζ του pronews.gr. Welcome to the club!

Γαλλία: Πρώτη με 33,5% η «Εθνική Συσπείρωση» των Μ.Λεπέν-Ζ.Μπαρντελά – «Ανοικτά» όλα στον β’γύρο

Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο Αριστεράς-ακροαριστερών με το εντυπωσιακό 28% - Εφιάλτης για την Ευρώπη τυχόν επικράτηση του Λαϊκού Μετώπου με τον Μακρόν στον β' γύρο

Γαλλία: Πρώτη με 33,5% η «Εθνική Συσπείρωση» των Μ.Λεπέν-Ζ.Μπαρντελά – «Ανοικτά» όλα στον β’γύρο

Iστορική επικράτηση της Δεξιάς, στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία με την Εθνική Συμμαχία των Μ.Λεπέν και του υποψήφιου, μόλις 28 ετών, Ζ.Μπαρντελά, να κατακτά το 33,5% των ψήφων.

Όμως, όλα θα κριθούν στον β’ γύρο, την 7η Ιουλίου.

Εκεί όπου στελέχη των Ρεπουμπλικανών, του παλιού «γκωλικού» κόμματος που κέρδισε το 10% των ψήφων. χαρακτηρίζει «εθνικό κίνδυνο» την πιθανότητα της επικράτησης της ακροαριστεράς και του Μακρόν.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η νίκη της Λεπέν είναι ξεκάθαρη, ενδεχομένως όμως όχι αρκετή για να «κλειδώσει» την πλειοψηφία στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Η Ipsos υπολογίζει ότι με το σημερινό ποσοστό, η Λεπέν και οι σύμμαχοί της μπορούν να καταλάβουν 230 με 280 έδρες στη Βουλή, με την απόλυτη πλειοψηφία να απαιτεί 289.

Η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες οδήγησε την την Δεξιά να διπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματός της σε σχέση με τις εκλογές του 2022 (18,7%), δείχνοντας για πρώτη φορά ότι έχει την απόλυτη δυναμική να κατακτήσει την εξουσία.

Το κόμμα που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών θα έχει το δικαίωμα να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση – αν και ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί από πρόεδρος.

Η Λεπέν, ως απόλυτη νικήτρια, ελπίζει ότι θα κερδίσει τον «μαγικό» αριθμό εδρών που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει την πρώτη «καθαρή» δεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία.

Εάν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος συγκατοίκησης μεταξύ ηγετών διαφορετικών κομμάτων – κάτι που συνέβη για τελευταία φορά από το 1997 έως το 2002, όταν ο συντηρητικός πρόεδρος Ζακ Σιράκ συμπορευόταν με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.

Η σημερινή καταμέτρηση δεν θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα – καθώς οι πιο επιτυχημένοι υποψήφιοι σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, και η σχετικά υψηλή συμμετοχή που παρατηρήθηκε σήμερα υποδηλώνει ότι πολλοί από αυτούς θα το κάνουν.

Τη δυναμική, από την άλλη, να ανακόψει αυτή την πορεία της Δεξιάς προς τα Ηλύσια Πεδία είναι ο συνασπισμός των ακροαριστερών κομμάτων, το Nouveau Front Populaire, το οποίο έχει κατακτήσει το 28,1%

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος αιφνιδίασε όταν στις 9 Ιουνίου μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές, ζήτησε εκλογές είδε τον δικό του συνασπισμό στην τρίτη θέση, με ποσοστό 20,7%.

Βέβαια, το 20,7% αποτελεί βελτίωση από το 14,6% των ευρωεκλογών που τον σόκαρε και τον ώθησε στην απόφαση για πρόωρες εκλογές και σχεδόν «ισοφάριση» των αποτελεσμάτων που έλαβε στο αντίστοιχο σκέλος των εθνικών εκλογών του 2022.

Γεγονός που του αφήνει ελπίδες για ανατροπή.

Τα ακροαριστερά κόμματα, ελέγχονται από τον σχηματισμό του κομμουνιστή Μελανσόν, ο οποίος με βάση τα ποσοστά του πρώτου γύρου, κατακτά περίπου 125 ως 165 έδρες, ενώ ο Μακρόν μπορεί να καταλήξει με 70 ως 100 έδρες.

Η  προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες ήταν εξαιρετικά υψηλή. Με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, στις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας, είχε ψηφίσει το 25,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 18,43% που είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και 19,25% το 2017.

Το ενδεχόμενο να αποκτήσει κυβέρνηση αριστερών-ακροαριστερών η Γαλλία, είναι βέβαια τρομακτικό για την ελευθερία στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Μακρόν (που «την έχει δει» Ναπολέων), στην προεδρία της χώρας.

Η Εθνική Συσπείρωση υπολείπεται 2 μονάδων των προβλέψεων (36%) αν επιβεβαιωθούν τα exit polls.

Αντίθετα οι Ρεπουμπλικανοί που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα ψηφίσουν Μπαρντελά στον β’γύρο της επόμενης Κυριακής, έκαναν μια εντυπωσιακή εμφάνιση σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και αντί για το 6% έφτασαν στο 10%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.