ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Εκλογές στη Βενεζουέλα: Για τρίτη θητεία ο Ν.Μαδούρο

Ενωμένη η αντιπολίτευση

Εκλογές στη Βενεζουέλα: Για τρίτη θητεία ο Ν.Μαδούρο

Οι πολίτες της Βενεζουέλας προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή (28/7), μια εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη πρόκληση για το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα PSUV από τότε που ήρθε στην εξουσία, δηλαδή πριν από 25 χρόνια». Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είναι Πρόεδρος από τον θάνατο του μέντορά του, Ούγκο Τσάβες, το 2013, θα διεκδικήσει τρίτη συνεχή θητεία.

Κύριος αντίπαλός του είναι ο Εντμούντο Γκονσάλες, ένας πρώην διπλωμάτης που έχει την υποστήριξη ενός συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το BBC.

Ο πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, αφού δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο θα πρέπει να αποδεχθεί μια πιθανή ήττα στις κάλπες. Ακόμα, οι παρατηρητές από τη Βραζιλία ακύρωσαν την παρουσία τους μετά την κριτική που τους άσκησε ο Νικολάς Μαδούρο.

Ο ηγέτη της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος δήλωσε ότι ο Νικολάς Μαδούρο θα πρέπει να μάθει ότι «αν κερδίσεις, μένεις στην εξουσία, αλλά αν χάσεις, φεύγεις». Πάντως, ο Νικολάς Μαδούρο έχει χρησιμοποιήσει την εικόνα ενός κόκορα που μάχεται ως σύμβολο για την εκστρατεία του.

Μάλιστα, στην τελική του συγκέντρωση, αναφερόμενος σε ορισμένες από τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει στα 11 χρόνια της εξουσίας του, είπε το εξής: «Θριαμβεύσαμε πάνω από χίλιες καταιγίδες. Δεν μπόρεσαν να μας νικήσουν, ούτε θα μπορέσουν ποτέ να μας νικήσουν». Βέβαια, μετά την επανεκλογή του το 2018, ματαίωσε την προσπάθεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, να τον καθαιρέσει ανακηρύσσοντας τον εαυτό του νόμιμο πρόεδρο.

Ενώ ο Χουάν Γκουαϊδό υποστηρίχθηκε από περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ο Νικολάς Μαδούρο μπορούσε να υπολογίζει στην αφοσίωση των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας.

«Την Κυριακή, θα το αποδείξουμε στους φασίστες, στον ιμπεριαλισμό», τόνισε ακόμα ο Νικολάς Μαδούρο και πρόσθεσε: «Θα φωνάξουμε: “Ζήτω η Βενεζουέλα, η αγαπημένη μου πατρίδα”».

Μία από τις υποσχέσεις της αντιπολίτευσης είναι ότι, αν κερδίσει, θα αλλάξει τη χώρα, ώστε να επιστρέψουν εκατομμύρια Βενεζουελάνοι που έχουν φύγει από την πολιτική και οικονομική κρίση που υπέστη υπό την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Η μετανάστευση 7,8 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η έξοδος αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπτωση νίκης του Νικολάς Μαδούρο, σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές θα παρακολουθούνται στενά στις ΗΠΑ και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες οι Βενεζουελάνοι έχουν καταφύγει μαζικά.

Η Κούβα, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία – στενές συμμαχικές χώρες της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο – θα παρακολουθούν επίσης στενά τις εκλογές.

Η ψηφοφορία είναι ηλεκτρονική και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από την CNE το ίδιο βράδυ, ίσως ήδη από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 της Δευτέρας 29/7, ώρα Ελλάδας). Όποιος και αν κερδίσει, αναμένεται να ορκιστεί στο αξίωμα στις 10 Ιανουαρίου 2025.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.