ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Εκλογές στην Ινδία: Ο Ναρέντρα Μόντι μεγάλος νικητής σύμφωνα με τα exit polls

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές που ξεκίνησαν στις 19 Απριλίου

Εκλογές στην Ινδία: Ο Ναρέντρα Μόντι μεγάλος νικητής σύμφωνα με τα exit polls

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αναμένεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών στη «μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου».

Σύμφωνα με τα exit polls της τηλεόρασης, ο Ναρέντρα Μόντι αναμένεται να κερδίσει μεγάλη πλειοψηφία στις γενικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα τα πάει καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές.

Τα περισσότερα exit polls προέβλεπαν ότι η κυβερνώσα Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) θα μπορούσε να κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στην 543μελή κάτω βουλή του κοινοβουλίου, όπου απαιτούνται 272 για την απλή πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εισαγάγει εκτεταμένες τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

Μια σύνοψη πέντε σημαντικών exit polls προέβλεπε ότι το NDA θα μπορούσε να κερδίσει μεταξύ 353 και 401 εδρών, αριθμός που είναι πιθανό να δώσει ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές όταν ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Η NDA κέρδισε 353 έδρες στις βουλευτικές εκλογές του 2019, εκ των οποίων το BJP κατέλαβε 303 έδρες.

Τρεις από τις πέντε δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι μόνο το BJP θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερες από τις 303 που κέρδισε το 2019.

Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία «INDIA» υπό την ηγεσία του κόμματος του Ραχούλ Γκάντι, το Κογκρέσο, προβλεπόταν να κερδίσει μεταξύ 125 και 182 εδρών.

Το παρελθόν των exit polls στην Ινδία

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου, οι οποίες διεξάγονται από εταιρείες δημοσκοπήσεων, έχουν ένα αποσπασματικό ιστορικό στην Ινδία, καθώς συχνά έχουν κάνει λάθος στο αποτέλεσμα, με τους αναλυτές να λένε ότι είναι πρόκληση να τις πετύχεις σωστά στη μεγάλη και ποικιλόμορφη χώρα.

Στα πρώτα του σχόλια μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Μόντι υποστήριξε τη νίκη χωρίς να αναφερθεί στα exit polls.

«Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο λαός της Ινδίας ψήφισε σε αριθμό ρεκόρ για να επανεκλέξει την κυβέρνηση NDA», δήλωσε στο X, χωρίς να παράσχει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.

Ένα δισεκατομμύριο ψηφοφόροι

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές που ξεκίνησαν στις 19 Απριλίου σε επτά φάσεις και διεξήχθησαν σε πολλές περιοχές υπό καυτή καλοκαιρινή ζέστη.

Η εκλογική επιτροπή θα καταμετρήσει τις ψήφους στις 4 Ιουνίου και τα αποτελέσματα αναμένονται την ίδια ημέρα.

Μια νίκη του Μόντι, 73 ετών, θα τον καταστήσει μόλις τον δεύτερο πρωθυπουργό μετά τον ηγέτη της ανεξαρτησίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού που κερδίζει τρεις συνεχόμενες θητείες.

Ο Μόντι ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του εστιάζοντας στα επιτεύγματά του τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά σύντομα μεταπήδησε κυρίως στη στοχοποίηση του Κογκρέσου, κατηγορώντας το ότι ευνοεί τη μειονότητα των μουσουλμάνων της Ινδίας, κάτι που το κόμμα της αντιπολίτευσης αρνείται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αντιπολίτευση έχει κάνει εκστρατεία σε μεγάλο βαθμό για τα προγράμματα θετικής δράσης και τη διάσωση του Συντάγματος από τη δικτατορική διακυβέρνηση του Μόντι, όπως την αποκαλεί, έναν ισχυρισμό που το BJP αρνείται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.