ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Εκλογές στην Ταϊβάν: Πρώτος στην ψηφοφορία μέχρι στιγμής ο υποψήφιος που επικρίνεται από την Κίνα

Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται με το χέρι

Εκλογές στην Ταϊβάν: Πρώτος στην ψηφοφορία μέχρι στιγμής ο υποψήφιος που επικρίνεται από την Κίνα

Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν, ο οποίος αποδοκιμάσθηκε από την Κίνα που τον χαρακτήρισε «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας, έρχεται πρώτος στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τα επίσημα μερικά αποτελέσματα.

Τις πρώτες βραδινές ώρες (τοπική ώρα), ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), συγκέντρωνε το 41,6% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα επίσημα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από το 60% των εκλογικών τμημάτων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο, συγκέντρωνε το 33,2% των ψήφων.

Υπενθυμίζεται πως άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Ταϊβάν, τις οποίες η Κίνα περιέγραψε ως μια επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης και πραγματοποιήθηκαν καθώς το Πεκίνο εντείνει τις πιέσεις του στη νήσο, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν σήμερα στις 16:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) στην Ταϊβάν και σύντομα άρχισε στη συνέχεια η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία γίνεται με το χέρι. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται απόψε, με παραδοχή της ήττας από τους νικημένους και ομιλία από τον νικητή των εκλογών.

Εκατομμύρια Ταϊβανέζοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ μακρές ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τα περίπου 18.000 εκλογικά τμήματα της νήσου. Το 2020 η συμμετοχή στις εκλογές είχε φτάσει στο 75% στην νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, χαρίζοντας στην Ταϊβάν τον χαρακτηρισμό προτύπου δημοκρατίας στην Ασία.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) επιδιώκει να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία. Ο υποψήφιός του είναι ο νυν αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού ψηφίσει στην νότια πόλη Ταϊνάν, ο Λάι παρότρυνε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. «Κάθε ψήφος έχει αξία, αυτή είναι η δημοκρατία της Ταϊβάν που κερδήθηκε με κόπο», ανέφερε σε σύντομο σχόλιό του.

Κατά την προεκλογική περίοδο, η Κίνα κατήγγειλε επανειλημμένως τον Λάι ως επικίνδυνο αυτονομιστή και απέρριψε τα επανειλημμένα αιτήματά του για συνομιλίες. Ο Λάι δηλώνει ότι δεσμεύεται για την διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και την ενίσχυση της άμυνας της νήσου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εντόπισε ξανά κινεζικά αερόστατα να διασχίζουν το στενό, ένα από τα οποία πέταξε και πάνω από την Ταϊβάν. Το υπουργείο κατήγγειλε το κύμα αερόστατων που αναφέρθηκαν πάνω από τα στενά τον περασμένο μήνα ως ψυχολογικό πόλεμο και απειλή στην ασφάλεια της αεροπορίας.

«Κανένας δεν θέλει πόλεμο», δήλωσε μια επιχειρηματίας, η 36χρονη Τζένιφερ Λου, η οποία είχε σήμερα το πρωί ασκήσει μόλις το εκλογικό της δικαίωμα στην περιοχή Σονγκσάν της Ταϊπέι.

Ο Λάι αντιμετωπίζει δύο αντιπάλους για την προεδρία, τον Χου Γιου-ιχ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, το Κουομιντάνγκ (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο, και τον πρώην δήμαρχο της Ταϊπέι, τον Κο Γουέν-τζε του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), το οποίο ιδρύθηκε το 2019.

Ο Κο δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε σχολείο της Ταϊπέι ότι είναι “ήρεμος” και ότι κοιμήθηκε καλά το προηγούμενο βράδυ.

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα είναι εξίσου σημαντικές, ιδιαίτερα αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, πράγμα που θα εμποδίζει πιθανόν την υιοθέτηση νομοσχεδίων για δαπάνες, ειδικά για την άμυνα.

«Σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές, αυτήν την φορά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα», δήλωσε ο 44χρονος εργαζόμενος στον οικονομικό κλάδο Λιάο Τζενγκ-γουέν αφού ψήφισε.

«Ο επόμενος ηγέτης της Ταϊβάν θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους να τα πάει καλά, ειρηνικά με την Κίνα… Πολλοί Ταϊβανέζοι πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε το στάτους κβο», σημείωσε.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα κλιμακώνει τις πιέσεις, διπλωματικές και στρατιωτικές, στην Ταϊβάν, καθώς επιδιώκει την επανένωση της νήσου με την υπόλοιπη επικράτειά της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Πεκίνο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» επανένωσης με τη νήσο, οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας κυβερνώνται βάσει δημοκρατικού συστήματος, αλλά δεν αποκλείει την προσφυγή στη βία αν χρειαστεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.