Σημαντικό «βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισαν έκθεση του ΟΗΕ η οποία καλεί χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο οικονομικών αποζημιώσεων για τη διατλαντική δουλεία, κατά την οποία μεταφέρθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική προς την αμερικανική ήπειρο.
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει ότι καμία χώρα δεν έχει λογοδοτήσει συνολικά για το παρελθόν και τη μαζικής υποδούλωσης ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, πρακτική που συνεχιζόταν για περισσότερα από 400 χρόνια.
Πάντως η έκθεση επισημαίνει και ότι «η εκτίμηση της οικονομικής ζημίας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει και της δυσκολίας ταυτοποίησης των δραστών και των θυμάτων».
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η έκθεση, η δυσκολία στη νομική διεκδίκηση αποζημίωσης «δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ακύρωση των νομικών υποχρεώσεων».
Πρόσφατη έκθεση του μόνιμου φόρουμ του ΟΗΕ για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής, όπως σημειώνει ο Guardian, επίσης ζητούσε καταβολή αποζημιώσεων. Και σε αυτή την έκθεση καλούσε τα κράτη να εξετάσουν «πλειάδα μέτρων» για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της αποικιοκρατίας.
Αλλά πάντως, τον περασμένο Απρίλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της Βρετανίας στο δουλεμπόριο ή να δεσμευτεί για την καταβολή αποζημιώσεων.