Η κυβέρνηση της Ελβετίας τάχθηκε κατά του να τεθεί εκτός νόμου η Χεζμπολάχ.

Ελβετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές είχαν ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου η Χεζμπολάχ, αλλά στην απάντησή της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Η απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης ανακοινώνεται τη δεύτερη ημέρα της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας εκτιμά ότι μία από τις προϋποθέσεις του άρθρου 74 του νόμου του 2015 περί πληροφοριών δεν πληρείται, καθώς το λιβανέζικο κίνημα δεν έχει τεθεί εκτός νόμου ούτε έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος του από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όσον αφορά τη δεύτερη πιθανότητα να τεθεί εκτός νόμου το λιβανέζικο κίνημα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο εκτιμά «ότι δεν ενδείκνυται επί του παρόντος να τεθεί εκτός νόμου η Χεζμπολάχ με τη δημιουργία νέου ειδικού νόμου».

Κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου για να τεθεί εκτός νόμου η Χαμάς, η ελβετική κυβέρνηση «απάντησε στοχευμένα στις χωρίς προηγούμενο επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023».

Η επιτροπή της πολιτικής ασφάλειας της Κάτω Βουλής υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «η Χεζμπολάχ, όπως και η Χαμάς, είναι μια ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση, υπεύθυνη για πολλές πράξεις βίας και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η ιδεολογική και οικονομική υποστήριξη που της προσφέρει το ιρανικό καθεστώς δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν στρέφεται μόνο κατά του κράτους του Ισραήλ, αλλά ότι συνιστά επίσης απειλή για τη σταθερότητα όλης της περιοχής» είχε προσθέσει η Επιτροπή.

Το Κοινοβούλιο θα εξετάσει τη θέση της κυβέρνησης κατά τη σύνοδό του από τις 2 έως τις 20 Δεκεμβρίου και θα ψηφίσει επίσης επί του νομοσχεδίου για την απαγόρευση της Χαμάς, μετέδωσε το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το νομοσχέδιο προβλέπει η Χαμάς να τεθεί εκτός νόμου για πέντε χρόνια.