Σήμερα, με τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ είχαν την πρώτη τους επικοινωνία από την face-to-face σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, σε μια νέα προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Το τηλεφώνημα έγινε, σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, εν μέσω βαριάς παγκόσμιας αναταραχής, με τους συνεχιζόμενους πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία και τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, να αποτελούν βασικά θέματα της συζήτησης των δύο ηγετών.
Τέθηκαν επίσης και άλλα θέματα που έχουν επιβαρύνει τη σχέση Ουάσινγκτον-Πεκίνου, όπως η Ταϊβάν, οι πρόσφατες προκλήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, ανέφερε η Ουάσινγκτον.
Με βάση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Μπάιντεν είπε στον Σι πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», να αλλάξουν το κινεζικό σύστημα ή να ενισχύσουν συμμαχίες εναντίον της Κίνας και δεν σκοπεύουν να εισέλθουν σε σύγκρουση με την Κίνα.
Μπάιντεν και Σι συζήτησαν επίσης μια σειρά θεμάτων στα οποία οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι αξιωματούχοι βλέπουν περιθώρια συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των ναρκωτικών, του ταχέως αναπτυσσόμενου κόσμου της τεχνητής νοημοσύνης και της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε το κείμενο του Λευκού Οίκου, τονίζοντας πως η συζήτηση, που κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά, ήταν «ειλικρινής και εποικοδομητική» για μια σειρά θεμάτων στα οποία οι ηγέτες «συμφώνησαν και διαφώνησαν».
Ο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η «ειρήνη και η σταθερότητα» στο Στενό της Ταϊβάν και εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την υποστήριξη της Κίνας στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος. Για το θέμα της Ταϊβάν, η ενημέρωση από το Πεκίνο θέλει τον Μπάιντεν να επισημαίνει στον Σι πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν” και δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε σύγκρουση με την Κίνα», ενώ ο Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ζήτημα «κόκκινη γραμμή» για την Κίνα, που οι ΗΠΑ δεν πρέπει να περάσουν.
Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης τις ανησυχίες του για τις εμπορικές τακτικές της Κίνας που, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
«Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και να διαχειριστούν υπεύθυνα τη σχέση μέσω της διπλωματίας υψηλού επιπέδου και των διαβουλεύσεων σε επίπεδο εργασίας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», ανέφερε το κείμενο, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.