Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν (βίντεο)

Η διακομματική πρόταση μομφής δεν εγκρίθηκε για εννέα ψήφους

Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν (βίντεο)

Για μόλις εννέα ψήφους δεν κατάφερε η κεντρώα ομάδα Liot να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 287, που χρειάζονταν για να περάσει η πρώτη πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, όμως για να εγκριθεί η πρόταση μομφής έπρεπε να υπερψηφιστεί από 287.

Σε ψηφοφορία τέθηκαν δύο προτάσεις μομφής που είχε κατατεθεί κατά της κυβέρνησης.

Αν εγκρίνονταν η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπετ Μπορν θα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση, ενώ αυτομάτως θα ακυρωνόταν και η απόφαση της να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα στην υιοθέτηση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας έτσι την Εθνοσυνέλευση όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν διαθέτουν τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Για να εγκριθεί μία πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή από 278 βουλευτές.

Πριν τη ψηφοφρία ήταν σίγουρο ότι από περίπου 250 βουλευτές, δηλαδή αυτοί που ανήκουν στην δεξιά της Μαρίν Λεπέν, την αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν και κάποιους ανεξάρτητους θα υπερψήφισιζαν

Το μείζον ερώτημα ήταν πόσοι εκ των 60 βουλευτών που διαθέτει το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο, κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ήταν διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, κατά της οποίας έχει ωστόσο ταχθεί η ηγεσία του κόμματος. Δημοσίως υπέρ της πρότασης μομφής έχει ταχθεί ως σήμερα ένας μονοψήφιος αριθμός βουλευτών αυτού του κόμματος.

Στο κοινωνικό επίπεδο η Γαλλία ετοιμάζεται για μία ακόμα γενική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ως τότε θα υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκ παραλλήλου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κοινή γνώμη της Γαλλίας να τάσσεται σαφώς κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.